Izvor: Radio 021, 12.Avg.2019, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci: Postnatalna depresija pogađa i očeve

Nakon rođenja deteta, novopečeni roditelji nisu uvek preplavljeni osećajem radosti i sreće.

Telesne i emocionalne promene koje donosi roditeljstvo mogu izazvati postnatalnu depresiju, ne samo kod majki, nego i u očeva, kažu stručnjaci.

Simptomi uključuju umor, mlitavost, nesanicu, razdražljivost, promene raspoloženja i gubitak seksualnog nagona, navode stručnjaci iz udruženja nemačkih neurologa.

Kod očeva se simptomi ne pojavljuju odmah nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rođenja deteta, nego postupno i obično su izraženiji nego kod majki.

Slični su simptomima depresije koje muškarci mogu doživeti u kasnijim fazama života.

Tačan uzrok postnatalne depresije kod očeva i dalje je relativno nepoznat, ističu naučnici.

Osim odgovornosti za brigu o novorođenčetu, određenu ulogu možda imaju hormonalne promene.

Studija je pokazala da nivo testosterona kod muškaraca opada dok im je partnerka trudna. A ako ona pati od postnatalne depresije, povećava se rizik i od njegove.

Neurolozi savetuju novopečenim očevima da otvoreno razgovaraju s partnerkom o tim problemima ili da zatraže profesionalnu pomoć.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.