Izvor: Radio 021, 20.Okt.2019, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija: Kako mladima dati dobar razlog da ostanu u Srbiji

Sedmogodišnjom strategijom za upravljanje ekonomskim migracijama Srbija će pokušati da reši dva ključna zadatka - da motiviše mlade da ne odlaze iz zemlje, a one koji su otišli, da se vrate.

Od Strategije za upravljanje ekonomskim migracijama od 2020. do 2027. očekuje se da preokrene negativan migracioni bilans, prenosi RTS.

"Namera nam je da saznamo u kom smeru se razvija svaki grad, svaki region u našoj zemlji, kad se nešto gradi, kad su u pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << industrijski centri, ko dolazi tamo i da to prati obrazovanje, da se školuje potreban kadar", naveo je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Poslednji planski dokument Srbija je imala osamdesetih godina.

"I dalje deluje kao naučna fantastika u našem slučaju. Ta prespektivnost, to je nešto što mladi žele da vide kao nosioci budućeg razvoja. Granice su sve otvorenije, to je realnost koju strategija mora da prepozna da ne budemo samo izvoznici radne snage", kaže za RTS demograf Vladimir Nikitović.

Stiže predlog i Nacionalne alijanse za ekonomski i lokalni razvoj - da se uredi zapošljavanje preko interneta.

"Gde je prosek zarada 800 evra mesečno, on sedi u Srbiji, radi u Srbiji preko platforme, radi za poslodavca, ali sva sredstva dolaze upravo u Srbiju, on troši ovde i ovde ostaje da živi", kaže Jelena Bojović iz NALED-a.

Strategija, kažu, treba da olakša i poslodavcima - pre svega smanjenjem administracije i troškova.

Adresa sa koje se najbrže odlazi u inostranstvo odavno je Elektrotehnički fakultet, a razlog je, kako kaže dekan Milo Tomašević, taj što fakultet daje kvalitetno obrazovanje koje studentima omogućuje da rade bilo gde u inostranstvu.

"Mi samo u Silicijumskoj dolini imamo 1.000 njih koji su završili ETF i to je nemeljiv potencijal", kaže Tomašević.

Studenti kažu da su upisivanjem ETF-a imali na umu i odlazak u inostranstvo. Iako smatraju da bi se sa diplomom ETF-a lako zaposlili i u zemlji, kao razlog ističu veća primanja.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.