Stranci zaobilaze naše univerzitete

Izvor: Radio 021, 25.Avg.2016, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci zaobilaze naše univerzitete

Pre tri decenije u Beogradu je studiralo preko 10.000 stranih studenata, a danas ih je tek nekoliko stotina.

Srpska prestonica je 80-tih godina prošlog veka bila obećana zemlja za akademce iz inostranstva, pre svega Grke koji su imali čitava svoja naselja u kojima su živeli dok su studirali, najviše medicinu i farmaciju. Posle svih turbulentnih dešavanja kroz koja smo minulih decenija prošli, sada nas zaobilaze, pa su se strani studenti sveli na svega nekoliko desetina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Libijaca, Egipćana, Nigerijaca, Iranaca, Grka i Ukrajinaca.

Godinama se Beogradski univerzitet na sve načine trudi da privuče akademce iz belog sveta kako bi popunio kasu, ali bezuspešno. Čak je i nekadašnji ministar prosvete Tomislav Jovanović 2013. najavljivao dolazak na studiranje u Beograd 10.000 Arapa i 500 Kineza, ali od toga nije bilo ništa.

Ono malo stranaca što se trenutno školuje na našim prostorima uglavnom je tradicionalno najzainteresovanije za elektrotehniku, medicinu, mašinstvo, ali i DIF. Cena školarine koju plaćaju, zavisno od fakulteta, kreće se od 1.500 do skoro 8.00 evra.

U pokušaju privlačenja akademaca iz inostranstva Beogradski univerzitet ima svoje prednosti i mane u odnosu na konkurenciju. Napredak od stotinak mesta na Šangajskoj listi mogao bi veoma pozitivno da utiče, pošto je ona mnogima reper kvaliteta jednog univerziteta. Takođe, u odnosu na neke druge zemlje, Srbija može da se pohvali znatno nižim i konkurentnijim cenama studiranja za strane građane.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.