Izvor: Radio 021, 16.Jan.2020, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci podižu efikasnost srpske privrede

Povećanje stranog vlasništva smanjuje tehničku neefikasnost srpske prerađivačke industrije, navodi se u analizi saradnika biltena "Mesečne analize i trendovi" (MAT).

Analiza MAT-a pokazuje da je prerađivački sektor u Srbiji u periodu od 2010-2018 godine u proseku generisao proizvodnju koja je bila na nivou od 56,6 odsto maksimalnog autputa, što znači da je oko 43 odsto potencijalnog autputa prerađivačkog sektora Srbija izgubila zbog tehničke neefikasnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Posmatrano po godinama, posle 2013, kada je zabeležen drastičan pad tehničke efikasnosti na nivo ispod 53 odsto, prerađivačka industrija beleži rast i već u 2016. godini stepen tehničke efikasnosti je premašio vrednosti iz perioda 2010-2012. godine.

U periodu od 2016-2018 godine tehnička efikasnost srpske prerađivačke industrije se kreće između 58 i 59 odsto.

Analiza MAT-a takođe pokazuje da porast stranog vlasništva u proseku redukuje tehničku neefikasnost, kao i neizvesnost u pogledu tehničke neefikasnosti. Dobijeni rezultati pokazuju da se nivo tehničke neefikasnosti smanjuje u proseku za oko 2,2 odsto za svako povećanje stranog vlasništva od jednog procenta.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.