Izvor: Radio 021, 05.Maj.2019, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotine miliona ptica ugine zbog zaletanja u nebodere

U Sjedinjenim Državama oko 600 miliona ptica ugine svake godine zbog zaletanja u nebodere, tvrdi istraživači Laboratorije za ornitologiju Kornel.

Čikago, Hjuston i Dalas su zasad najsmrtonosniji za ptice.

Ptice, naime, mogu postati dezorijentisane i zaleteti se u zidove zato što su privučene veštačkim svetlom. Problem je još izraženiji tokom migracijskih sezona kad oko milijardu ptica putuje od Kanade do Latinske Amerike.

"Čikago, Hjuston i Dalas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pozicionirani su upravo na putu vazdušnih koridora u Severnoj Americi. Zbog njihovog položaja, a i visine zgrada, pretnja su pticama selicama", tvrdi autor studije i ornitolog Kajl Horton.

Osim visine zgrada, problem predstavlja i vreme samih migracija. Mnoge ptice lete noću pa ih privlači sjaj nebodera u mraku. Neke ptice svetlost toliko dezorijentiše da lete u krug satima i na kraju iscrpljene sleću u negostoljubivu i opasnu okolinu.

Ove životinje takođe mogu biti zbunjene zbog biljaka iza prozora. One ih pogrešno vide kao sigurno mesto sletanja i zalete se u prozor.

Organizacija Lights Out New York apeluje tako na stanovnike visokih zgrada i nebodera da gase nepotrebna svetla tokom migracijskih sezona na proleće i jesen.

Autor: Fena

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.