Izvor: Radio 021, 25.Nov.2020, 11:35

Sto kitova se nasukalo i uginulo na obali ostrva kod Novog Zelanda

Oko 100 kitova uginulo je u masovnom nasukavanju na obali ostrva Četem, oko 800 kilometara od istočnog dela Novog Zelanda, saopštili su danas zvaničnici.

Većina se nasukala tokom vikenda, a spasilačka operacija je otežana usled udaljenosti ostrva.

Stručnjaci iz novozelandske službe za zaštitu prirode navode da je uginulo 97 kitova i tri delfina i da su saznali za incident u nedelju, 21. novembra. Rendžerka iz ove službe Džema Velč izjavila je da je u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << trenutku bilo živo još 26 kitova, ali da je većina bila veoma slaba, pa su uspavani.

Ona je rekla da je more u okolini bilo veoma nemirno i da je u vodi skoro sigurno bilo velikih belih ajkula.

Masovno nasukavanje ovih životinja dešava se relativno često na ostrvu Četem, a 1918. godine zabeležen je slučaj da je uginulo čak 1.000 kitova.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.