Izvor: Blic, 02.Jul.2009, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stablo topole palo pred šetače

Stablo velike bele topole obrušilo se juče oko 9.15 sati u Šekspirovoj 34, i samo je sticajem srećnih okolnosti izbegnuto da bude povređen neko od šetača ili oštećen neki od parkiranih automobila u toj ulici u naselju Liman. Radnici „Gradskog zelenila" ubrzo su uklonili drvo, ali su uočili još najmanje četiri topole trule oko korenja, od čijeg pada preti opasnost.

- Bilo je strašno. Čula se buka i kad sam pogledala kroz prozor, videla sam drvo kako leži. Komšinica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je bila dole bila je van sebe, jer je upravo išla u pravcu gde je završilo drvo nakon pada - priča jedna od stanarki obližnje zgrade.

Ona navodi da je i pre nepunih nedelju dana sa susednog drveta topole takođe otpala grana sa sobom povukla i ostale na putu ka zemlji. Komšije navode da su više puta zvali „Gradsko zelenilo" i komunalnu inspekciju, ali da niko nije interevenisao, sve do juče.

- U „Zelenilu" su nam rekli da ne mogu da izvedu posao bez naloga Zavoda za izgradnju grada, a u gradskoj inspekciji da im se obratimo pismeno i uz prijavu dostavimo i fotografije drveća - priča naša sagovornica.

Stanare je zabrinula tvrdnja radnika „Zelenila" da su najmanje četiri topole u drvoredu u Šekspirovoj ulici od 34 do 36 trule i da postoji opasnost od novog pada.

„Zelenilo" je 2,1 milion dinara datih iz gradske kase za orezivanje i uklanjanje topola, potrošilo već krajem februara, a rebalansom budžeta izvojeno je dodatnih 10 miliona dinara.

U gradskoj zoni, kako se procenjuje, ima od 2.000 do 3.000 topola starijih od 25 godina, potencijalno opasnih po bezbednost građana.

„Zelenilu" je, na intervenciju preduzeća i gradskog Saveta za komunalne delatnosti, ponovo u budžetu vraćena pozicija za hitne inetrvencije, koje će omogućiti radnicima da reaguju bez čekanja na potpis iz Zavoda za izgradnju grada.

- Svima je to u interesu. Ne želim da odem u Limanski park da mi padne topola na glavu, niti da mi ošteti automobil - kaže Milan Ogar, predsednik Saveta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.