Izvor: Radio 021, 21.Jan.2021, 19:43

Šta se crni u Karlovačkim vinogradima: Građani se žale na masne slojeve na automobilima i stolovima

"Crni, masni slojevi na stolovima ispred kuća i automobilima" bili su povod da se Udruženje građana "Karlovački vinogradi" požali na rad Ciglane u Sremskim Karlovcima, za koju sumnjaju da ne koristi filtere koji smanjuju emisiju štetnih gasova.

Biljana Simonović iz ovog Udruženja priča za 021.rs da je ova pojava naročito primetna leti, dok se zimi zbog vetra i padavina retko vidi.

"Leti ujutru možete da vidite crne, masne slojeve na stolovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << automobilima ili drugim stvarima koje vam stoje ispred kuće. Tako je izgledalo i ranije kad su ložili petrol-koks i kad nisu imali filtere i sad se to ponovo dešava. Mi sve ribamo ispred kuće, to se prosto crni", objašnjava sagovornica 021.rs.

Ljude koji žive ili imaju vikendice tamo posebno zabrinjava uticaj potencijalnog zagađenja na biljne kulture koje tu gaje.

"Imamo i bašte i vinograde. Tu imamo dva organska vinogradara, koji na organski način tretiraju svoje vinograde i prave svoja vina. Imamo i pčelinjake. Zamislite sad vi tu uzgajate nešto, nazivate se organskim proizvođačem i tako prodajete svoje proizvode i to sve pada na zemlju i na biljke. Šta mi onda jedemo i uzgajamo? I šta dišemo, na kraju krajeva? Prosto je zastrašujuće", kaže Simonović.

Sa svojim problemom Karlovčani su se obratili opštinskoj inspekciji, ali i kompanijama koje su uključene u rad Ciglane - AD Polet IGK Novi Bečej, pogon IGM Stražilovo i NEXE grupi iz Hrvatske, u čijem su vlasništvu ovi pogoni u Srbiji. Kako objašnjava Simonović, predstavnici Ciglane u Karlovcima, ali i NEXE grupe u okviru koje ista posluje, "dobro znaju da ovo nije problem koji traje od juče".

"Mi smo se 2015. godine bunili i oni su na osnovu toga i stavili te filtere. Ono što mi tražimo je da se filteri koriste 24 sata dnevno, jer negde smo prepoznali da oni nisu stalno u funkciji. Filteri imaju svoj životni vek i ako neko (inspekcija) želi, može videti kad je filter ugrađen, da li se održava redovno i da li se menja ili stoji ugrađeni daleko duže od svog radnog veka, naročito kada bi radio 24 sata, jer mi znamo da Ciglana ponekad radi i noću", smatra naša sagovornica.

Dokaze za svoje sumnje građani još uvek nemaju, zato su se i obratili inspekciji da ih provere, međutim odgovor koji su dobili sugeriše da zagađenja ipak nema.

"Oni su izvršili jedan redovan nadzor prošle godine, ali na osnovu merenja agencije koju je Ciglana angažovala i Opština je praktično prihvatila te rezultate kao zadovoljavajuće. Mi smo kontaktirali neke firme koje vrše merenja, da vidimo da li oni to rade za privatna lica, pa da ih mi angažujemo, međutim, dobili smo odgovor da to neko jednodnevno merenje nema nekog efekta, da vrlo često ne pokaže nikakve rezultate i da je vrlo često potrebno oko dve nedelje kako bi se utvrdilo sa sigurnošću da li postoji zagađenje", kaže Simonović i dodaje da su zato tražili da se, u slučaju inspekcijskog nadzora, isti obavlja u kontinuitetu 14 dana.

Udruženje je uputilo zahtev da se izvrši nezavisan inspekcijski nadzor, ne samo na stacionarnim izvorima potencijalnog zagađenja, već i na mestu emisije produkata sagorevanja, sa zahtevom da se nadzor vrši pri adekvatnim vremenskim uslovima na dan vršenja nadzora (odgovarajući atmosferski pritisak i vetar na dan merenja), kako bi se ustanovilo činjenično stanje na terenu i preuzele odgovarajuće mere.

Polet AD: Ciglana posluje u skladu sa zakonom, emisije niže od zakonom propisanih

Majda Petković, direktorka Poleta AD u sklopu kojeg posluje Ciglana kaže za 021.rs da fabrika cigle, u skladu sa svim važećim propisima Republike Srbije, dva puta u toku godine vrši merenja emisije zagađujućih materija u vazduh na svih osam emitera.

"Merenja se sprovode akreditovanim metodama. Izveštaje o rezultatima merenja redovno dostavlja Opštini Sremski Karlovci, Opštinskoj upravi, Odeljenju za komunalno-stambene poslove, inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine, kao i Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, Agenciji za zaštitu životne sredine", navodi Petković u pisanom odgovoru za 021.rs.

Ističe da dosadašnji rezultati merenja pokazuju kako su svi mereni parametri ispod graničnih vrednosti emisija propisanih zakonom, odnosno Uredbom o merenjima emisija zagađujućih materija u vazduh.

"Ovim putem želimo da naglasimo kako fabrika Stražilovo, kao i sve ostale fabrike Nexe Grupe u Srbiji, posluju u skladu sa svim važećim zakonskim zahtevima. Svesni svog uticaja na okolinu, kontinuisano i proaktivno na svim lokacijama na kojima poslujemo, pa tako i na lokaciji fabrike Stražilovo u Sremskim Karlovcima, poboljšavamo poslovne procese u cilju sprečavanja onečišćenja okoline i uticaja na emisije u vazduh ugradnjom opreme i primenom takvih tehnoloških rešenja kojima se ostvaruju rezultati emisija u vazduh niži od zakonom propisanim", smatra Petković.

Poriče tvrdnje o zagađenju i naglašava da je, prema saznanjima koje ima, fabrika Stražilovo jedina fabrika cigle sa ugrađenim filterom.

"Dodajemo i da pored Stražilova, u karlovačkoj industrijskoj zoni posluje još firmi, te da Stražilovo ne pruža ni usluge prevoza i nema u svom vlasništvu teretna vozila, baš zbog vikend zone koja se nalazi u blizini", zaključuje se u odgovoru.

Karlovačka ciglana je 2016. godine ugradila specijalne filtere kojim je emisija štetnih gasova trebalo da bude svedena na minimum, nakon pritisaka građana zbog crne prašine koja je izlazila iz dimnjaka zbog sagorevanja petrol-koksa i ugrožavala zdravlje ljudi, životinja i biljaka. I tada su građani govorili da se crna prašina ispušta najčešće noću ili vikendom kada ne rade nadležne inspekcije.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.