Izvor: Radio 021, 19.Sep.2019, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti sa uzorcima matičnih ćelija dece iz Srbije koji su prebačeni u Poljsku

Roditelji koji su platili skladištenje matičnih ćelija svoje dece, banci ćelija "Kriosejv" i dalje su zabrinuti šta će biti sa uzorcima oko 10 hiljada dece iz Srbije, s obzirom na to da su uzorci preseljeni iz Švajcarske u Poljsku, zbog problema u ovoj firmi.

Roditelji su pokrenuli krivične prijave protiv ove firme.

Beograđanin Dragan Pilipović je jedan od zabrinutih roditelja, koji su čuvanje matičnih ćelija svoje dece poverili firmi "Kriosejv". "Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 2013. i 2016. godine sam predao za skladištenje matične ćelije i to sam platio negde oko 3.000 evra sa popustom, za dvoje dece. Kada su me obavestili mejlom da je to prebačeno u Poljsku, postao sam zabrinut da li je to validno, da li s tim matičnim ćelijama može dalje da se nastavi lečenje", rekao je Pilipović.

Uprava za biomedicinu Srbije privremeno je suspendovala dozvolu za rad "Kriosejvu". Razlog je preseljenje ćelija u Varšavu, bez saglasnosti roditelja koji su potpisali ugovore.

"Po tom ugovoru, "Kriosejv" može da premesti ćelije na drugu lokaciju, a ukoliko nas preuzme treće lice, kupi neka druga kompanija, prava i obaveze klijenata se apsolutno ne menjaju", istakla je Marija Žarković iz firme "Kriosejv".

Dodala je da u ugovoru nema obaveze da se traži saglasnost roditelja za preseljenje ćelija, ali navodi da su klijenti na mejl adrese dobili obaveštenja da su njihovi uzorci uspešno transportovani i premešteni u laboratoriju u Varšavi.

U Srbiji trenutno radi šest banaka za skladištenje matičnih ćelija i jedan biomedicinski centar za skladištenje i lečenje "Sera sel". U ovom centru se strogo poštuju propisi vlasti u Nemačkoj, u kojoj se čuvaju matične ćelije. "Pošto mi imamo potpisane ugovore sa svim porodilištima, lekar nakon porođaja uzima ćelije iz pupčanika, tokom porođaja uzima se i majčina krv iz vene", navodi za RTS Ana Mijajlović iz "Sera sela".

Kaže da se sve to šalje u nemački biomedicinski centar, gde se radi trostruka analiza.

Iako je Ugovor o čuvanju matičnih ćelija potpisan na 20 godina, u slučaju potrebe, banka može izdvojiti matičnu ćeliju za lečenje deteta. "Roditelji u tim situacijama upućuju zahtev nama. Mi kontaktiramo sa Nemačkom i tu se radi ta priprema matičnih ćelija za transplantaciju", dodala je Ana Mijajlović, navodeći da je priprema besplatna za roditelje.

Matične ćelije su dragocene u lečenju više od 80 obolenja krvi. U fazi ispitivanja je i mogućnost lečenja dijabetesa, cerebalna paralize, autizma i obolenje srca

Nakon gašenja švajcarske banke za matične ćelije "Krio sejv", genetski materijal koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi prebačen je u Poljsku, a o tome više na linku OVDE.

Banka matičnih ćelija "Kriosejv", trinaest godina, čuvala je stotine hiljada uzoraka krvi iz pupčane vrpce novorođenčeta i zarađivala milijarde dolara. Na hiljade njenih korisnika su i srpski državljani. Sada se kompanija bori sa likvidnošću, a na njenu adresu stižu krivične prijave švajcarskog tužilaštva, dok policija pretresa prostorije i kuće rukovodilaca "Kriosejv" . Krivične prijave podižu i roditelji iz Srbije.

Roditelji su pokrenuli tužbe protiv firme "Kriosejv", ali i saznali za nove propuste te kompanije. U međuvremenu je oko 300.000 uzoraka matičnih ćelija, bez saglasnosti roditelja, transportovano u Poljsku. Švajcarske vlasti su toj kompaniji oduzele dozvolu za rad i podnele krivične prijave zbog sumnje da su prekršili Zakon o transplataciji.

Reagovalo je i Ministarstvo zdravlja Srbije.

"Uprava za biomedicinu obavestila je direktore sva porodilišta da stave van snage Ugovore sklopljene sa kompanijom 'Cryosave Serbia' do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije", saopštilo je ministarstvo.

I dok i švajcarski mediji naširoko izveštavaju o ovoj aferi, veb sajt "Kriosejv" u Srbiji je nestao, a na telefon se niko ne javlja. Nekadašnja zastupnica ove kompanije, koja je među prvima promovisala čuvanje krvi iz pupčanika, ginekolog Mima Fazlagić za N1 je kratko prokomentarisala da već godinama nema kontakt sa firmom "Kriosejv", ali nije želela da otkrije razlog prekida saradnje.

Ova afera otvara i pitanje da li je uopšte korisno čuvanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce? Naime, u svetu cenjena lekarka za transplataciju matičnih ćelija Nadežda Basara za srpske medije je još ranije izjavila da zdravstvene institucije u Nemačkoj od 2009. intezivno informišu buduće roditelje da je čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika nepotrebno.

Autor: RTS, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.