Izvor: Politika, 09.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u Srbiji

Projekat „Srbija u Srbiji”, u okviru kojeg građani manjih gradova mogu da vide dramske, filmske i muzičke programe, biće nastavljen i u toku 2009. godine, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture. U programima učestvuju Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Narodno pozorište iz Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Beogradska filharmonija, Ansambl narodnih igara „Kolo” i Narodno pozorište iz Prištine, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Od početka godine programe u okviru projekta „Srbija u Srbiji” videla je publika u Nišu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Rumi, Leskovcu, Novom Sadu, Inđiji, Vršcu, Kladovu i Zaječaru.

Prema rečima Nebojše Bradića, ministra kulture, projekti koji su pokrenuti trebalo bi da ohrabre umetnike da se uključe, kako bi došlo do stvaranja novih kulturnih proizvoda.

– Između centra i periferije mora da postoji veza, i to ne samo programima nacionalnih institucija, nego i svih ostalih umetnika koji se bave stvaralaštvom. I mimo Beograda i Novog Sada postoje ljudi koji stvaraju umetnost i oni su poslednja odbrana kulture od primitivizma – istakao je Bradić.

Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, najavio je će Ansambl filharmonije, predvođen dirigentom Robinom O’Nilom, 12. februara u Novom Sadu izvesti dela Stevana Stojanovića Mokranjca, Antonjina Dvoržaka i Johanesa Bramsa, a kao solista nastupiće pijanista Aleksandar Madžar. Ansambl „Kolo” nedavno je gostovao u Čajetini i Prijepolju, a 12. februara biće u Novoj Varoši. Balet Narodnog pozorišta iz Beograda gostovaće 14. februara u Valjevu sa predstavom „Ko to tamo peva”, dok će izložbu „Vek srpskog filma” Jugoslovenske kinoteke uskoro moći da pogledaju stanovnici Vrnjačke Banje, Kragujevca, Kruševca i Čačka. Prema rečima Radoslava Zelenovića, direktora Jugoslovenske kinoteke, bilo bi dobro da filmovi koji su do sada prikazani od Subotice do Bujanovca, budu prikazani i u srpskim enklavama na Kosovu.

Za projekat „Srbija u Srbiji” iz budžeta Ministarstva kulture izdvojeno je oko 300 miliona dinara.

S. Stamenković

[objavljeno: 10/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.