Izvor: Radio 021, 11.Maj.2020, 21:43

Srbija prodala na međunarodnom tržištu obveznice od dve milijarde evra

Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, obveznice će biti listirane na Londonskoj berzi, a na naplatu dospevaju 2027. godine.

"Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je za vreme pandemije virusa Kovid-19 izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pritom nema pomoć Evropske centralne banke u plasiranju hartija od vrednosti", stoji u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Dodaje se da je više od 300 stranih investitora, među kojima su "respektabilni fondovi, osiguravajuće kuće i banke", iskazalo tražnju za preko sedam milijardi evra, što je kako se navodi, skoro četiri puta više od ponuđene vrednosti emisije.

"Obim prodaje evroobveznica iznosio je dve milijarde evra, sa kuponskom stopom od 3,125 odsto, stopom prinosa od 3,375 odsto i rokom dospeća od sedam godina, uprkos tome što je početno očekivanje investitora bilo da će se obveznica izdati po većoj kamatnoj stopi. Međutim, zbog velikog interesovanja, kamatna stopa je znatno smanjena", piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je to "još jedan signal da investitori imaju poverenja u Srbiju, uprkos krizi koja je izazvana pandemijom koronavirusa, a koja je pogodila čitav svet i naročito finansijska tržišta".

"Investitori su na taj način pokazali i da je Srbija dobro reagovala za vreme pandemije virusa i da je donela odgovarajuće ekonomske mere, koje će pomoći privredi da prevaziđe ovaj period i nastavi privredni rast", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.