Srbija položila test simulacije nuklearne katastrofe. Ništa ne brinite, nuklearka je zakočena

Izvor: Luftika.rs, 28.Okt.2021, 18:41

Srbija položila test simulacije nuklearne katastrofe. Ništa ne brinite, nuklearka je zakočena

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, zajedno sa MUP Sektorom za vanredne situacije i laboratorijama ovlašćenim za pojedina ispitivanja u okviru monitoringa,  učestvovali su  u međunarodnoj vežbi ConvEx-3 (2021), u kojoj je simuliran akcident na nuklearnoj elektrani „Baraka“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Organizatori vežbe su Međunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE) i Ujedinjeni Arapski Emirati.
Vežba je počela 26. oktobra 2021. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u 08:23 h i tokom 36 sati koliko je trajala vežba, zaposleni u Direktoratu i drugi učesnici vežbe primali su i obrađivali informacije, vršili analize, pripremali obaveštenja na način na koji bi se to vršilo i u slučaju da se akcident zaista i dogodi.
Cilj vežbe je bila provera odgovora zemalja članica MAAE na nuklearni akcident.
U ovoj vežbi, Srbija je prvi put koristila program za podršku pri odlučivanju JRodos. Ovaj program pruža mogućnost prognoze kretanja radioaktivnog oblaka, procene uticaja nuklearnog akcidenta na stanovništvo i životnu sredinu i procene efikasnosti planiranih mera zaštite.
Printscreen Sprovedenim aktivnostima odgovora na nuklearni akcident sa mogućim prekograničnim posledicama Republika Srbija je pokazala da može da odgovori na ovakve akcidente i da poseduje adekvatne mehanizme za zaštitu i spasavanje.
U vežbi ConvEx-3 (2021), uz Republiku Srbiju, učestvovale su još 74 države i 12 međunarodnih organizacija, saopštila je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije u svom saopštenju.
Podsetimo, pre samo nekoliko dana predsednik Aleksandar Vučić je nagovestio da bi Srbija mogla da krene u ovom pravcu, čime je zabrinuo ogroman broj građana naše zemlje.
– Mi smo već razgovarali sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o izgradnji nuklearne elektrane u Pakšuu, i spremni smo da budemo manjinski vlasnik, kako bismo osigurali našu energetsku bezbednost, posebno zbog našeg snaženja privredne aktivnosti – rekao je nedavno predsednik Srbije.
Foto: SRBATOM Ovu vest nisu baš svi primili sa oduševljenjem, naročito kritični deo javnosti koji se plaši da bi osim teških posledica pandemije, zagađenosti vazduha, problema sa mini hidroelektranama i rekama u cevima, sa izazovom zvanim Rio Tinto, sada Srbija mogla da se suoči i sa potencijalnom nuklearnom katastrofom nalik onoj u Černobilju krajem osamdesetih godina prošlog veka.
Osnova straha je u nepoverenju, a u Srbiji je ono u neverovatnom progresu prethodnih godina. Nuklearna elektrana u partijski zarobljenoj državi, u kojoj se najviši državni funkcioneri fotografišu sa pripadnicima kriminalnih struktura, u zemlji gde je istina zabranjena kategorija, mi planiramo nuklearnu elektranu.
Prosto divno. Mislim da će građani Srbije imati samo jedan mali uslov. Da onaj mali crveni prekidač bude u rukama Aleksandra Vučića.
Bosanac patentirao novu vrstu nuklearne bombe koja može da promeni svet

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.