Srbija pala za pet mesta na Duing biznis listi Svetske banke

Izvor: Radio 021, 31.Okt.2018, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pala za pet mesta na Duing biznis listi Svetske banke

Srbija je na novoj Duing biznis (Doing Business) listi Svetske banke, na kojoj je rangirano 190 ekonomija, na 48. mestu po lakoći poslovanja, za pet mesta niže nego pre godinu dana, objavila je danas Svetska banka.

Srbija je najbolje pozicionirana po pribavljanju gradjevinskih dozvola, na 11. mestu, dok je pre godinu dana bila 10, a najslabije je ocenjena oblast priključenje na elektromrežu, gde je 104, a bila je 96.

Svetska banka je navela da je glavni razlog za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pad Srbije u rangiranju brži napredak drugih zemalja.

"Reforme koje sprovodi vlada, u partnerstvu sa poslovnim udruženjima, donose korist svima od preduzetnika, malih i srednjih preduzeća pa do velikih domaćih i stranih investitora, omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i stimulišu dalji rast privrede", rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Regionalni menadžer IFC za centralnu i jugoistočnu Evropu Tomas Lubek istakao je da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olakšala dobijanje građevinskih dozvola. "Ukupan broj bodova Srbije po lakoći poslovanja povećan je sa 73,32 iz prošle godine na 73,49 u ovogodišnjem izveštaju", rekao je Lubek.

On je istakao da je u protekloj godini Srbija u apsolutnom smislu unapredila propise u oblasti poslovanja prema pokazateljima koji se mere u izveštaju i da smanjuje razliku u odnosu na primere najbolje prakse regulisanja poslovnog okruženja u svetu.

U regionu su sprovedene ukupno 54 poslovne reforme u odnosu na 43 reforme prethodne godine, a gotovo sve 23 ekonomije regiona sprovele su reforme koje pomažu otvaranju radnih mesta i podstiču privatno preduzetništvo.

Regionu pripadaju dve od 10 najbolje rangiranih ekonomija, pri čemu se Gruzija popela na 6. mesto, a Makedonija je popravila plasman za jedno mesto i zauzela je 10. poziciju. U regionu su i dve države koje spadaju medju one koje su ove godine ostvarile najveće pomake, Azerbejdžan i Turska.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Evo zašto smo pali na Duing biznis listi

Izvor: Mondo, 01.Nov.2018, 09:18

Nedovoljna brzina u dobijanju priključka za struju i izdavanju lokacijskih dozvola, kao i izostanak određenih reformi iz oblasti stečaja, među glavnim su razlozima što je Srbija na Duing biznis listi Svetske banke pala za pet mesta...U novom rangiranju Svetske banke po lakoći poslovanja Srbija...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.