Izvor: Luftika.rs, 27.Maj.2020, 08:47

Srbija od Svetske banke uzela kredit vredan 100 miliona $ za borbu protiv COVID-19

Svetska banka je saopštila da je Srbiji odobrila 100 miliona dolara kredita za suzbijanje pandemije koronavirusa.
Kreditom Svetske banke biće finansirano “do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju”, po jedna na beogradskom i niškom aerodromu, a još “do 10” na drugim graničnim prelazima.
Uz to, “kapacitet testiranja na koronavirus” u Srbiji će se podići sa 7.000, na više od 9.000 testova dnevno tako što će se novcem Svetske banke izgraditi dve regionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << laboratorije u Kliničkom centru Vojvodine, u Novom Sadu, i u Kliničkom centru u Kragujevcu, piše Beta.
One će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, odnosno po oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.
Svetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na COVID-19 budu povezane jednim elektronskim sistemom, i da “ojačaju” dijagnostika, bolničke jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.
– Srbija je uspela da ‘izravna krivu’ pandemije u prvom naletu COVID-19, ali to ne znači da treba da se opusti, već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete – rekao je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.
Zahvaljujući tom “Projektu hitnog odgovora na COVID-19”, Srbija će “ojačati sistem praćenja i epidemiološki kapacitet za otkrivanje i potvrdu slučajeva oboljevanja”, navedela je Svetska banka u saopštenju.
BIRN tražio detaljan izveštaj o smrtnosti, Batut traži mesec dana vremena

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kredit Svetske banke od 100 miliona dolara za kontrolu epidemije u Srbiji

Izvor: Danas, 27.Maj.2020

Do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju – dve na aerodromima i do 10 na graničnim prelazima – biće finansirane iz kredita Svetske banke od 100 miliona dolara, koji je juče odobren.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.