Izvor: Radio 021, 12.Sep.2019, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na 81. mestu u svetu po ekonomskim slobodama, "što je veoma loš skor"

Srbija zauzima 81. mesto na ovogodišnjem Indeksu ekonomskih sloboda u svetu, što je bolji plasman za tri pozicije u odnosu na 2018. godinu, ali se i dalje nalazi na začelju Evrope i od nje su lošije rangirani samo Crna Gora, BiH, Rusija, Moldavija i Ukrajina, preneo je Libertarijanski klub "Libek".

Ta organizacija je ocenila da je trenutni skor Srbije "jako loš" i da "ukazuje na to da reforme koje se sprovode imaju veoma ograničen domet".

Ukupan rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Srbije na ovogodišnjem Indeksu iznosi 6,89 što je kako se navodi, gotovo istovetno prošlogodišnjem rezultatu od 6,88 i nešto niže od svetskog proseka, pri čemu je najlošije stanje zabeleženo u oblasti vladavine prava.

"Srbija i dalje ima veoma loše rezultate u oblasti vladavine prava, koja je kamen temeljac tržišne privrede, pre svega su loše ocenjeni nezavisnost sudstva, nepristrasnost u sudskom postupku, te poštovanje imovinskih prava i izvršenje ugovora usled sporih i skupih sudskih procedura. Loš rezultat i dalje je evidentan i u oblasti poslovne regulacije - pored same prirode regulacije koja u pojedinim slučajevima ograničava konkurenciju i kreira rentu za jake interesne grupe bliske vlasti, veliki problem predstavlja i nejednaka primena postojećih pravila i visok nivo korupcije", ocenio je Libek.

Navodi se i da čak i u oblastima gde je Srbija relativno visoko kotirana, kao što je sloboda u međunarodnoj trgovini, ostaje niz problema poput činjenice da Srbija još uvek nije članica STO, kao jedina evropska zemlja uz BiH i Belorusiju, dok propisi koji se tiču tehničkih standarda još uvek nisu u skladu sa evropskim pravilima, "a carinska uprava koristi zastarela tehnička rešenja, uz brojne spore procedure".

"Imajući u vidu jako loše rezultate Srbije, neophodno je sprovesti dubinske reforme, pre svega u oblasti pravosuđa i poslovne regulacije. Srbija mora da reformiše carinsku i poresku službu, kao i da postane članica STO. Neefikasna preduzeća u državnom vlasništvu treba privatizovati, a ukinuti subvencije osim za poljoprivredu", naveli su u Libeku uz podsećanje da su subvencije u Srbiji gotovo više od dva puta više nego u ostalim zemljama.

Na vrhu liste zemalja po kriterijumu ekonomskih sloboda nalaze se Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska, SAD, Irska, Velika Britanija, Kanada, Australija i Mauricijus, dok su najlošije rangirane Gvineja Bisao, Kongo, Sirija, Egipat, Angola, Alžir, Sudan, Libija i na začelju liste Venecuela.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.