Srbija je izgubila prethodnu deceniju

Izvor: Radio 021, 03.Apr.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija je izgubila prethodnu deceniju"

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je večeras da je Srbija izgubila prethodnu deceniju i da je vlast postala previše moćna u odnosu na ostatak društva.

On je, obraćajući se studentima na beogradskom Ekonomskom fakultetu na panel diskusiji "Da li smo pred izgubljenom decenijom", rekao da je ogromna redistributivnost koja znači "oduzimanje novca od Petra da bi se on dao Pavlu" ključna greška kojoj vlasti u Srbiji pribegavaju jer se time društvu nanosi ogromna šteta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

"Šteta je ogromna, jer se na taj način destimulišu i Petar i Pavle. Prvi zato što nije dobio adekvatnu naknadu za stvorenu vrednost, a drugi zato što shvata da iz države može da izvuče vrednosti koje je drugi stvorio", objasnio je on.

On je zato rekao da se moraju smanjiti te silne preraspodele koje država praktikuje. Upravo ta moć da vlast odlučuje od koga će uzeti da bi drugome dala, čini je, kako Madžar zapaža, previše moćnom u odnosu na društvo.

"Treba pustiti ljude da rade, ali je za to potreban pravi institucionalni poredak koji treba da obezbedi država", zaključio je on. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ivan Vujačić istakao je da nije samo Srbija, već i EU izgubila proteklu deceniju.

"Mi smo mali deo tog sveta, tako da nije moglo biti drugačije", rekao je on. Ono što je po njegovom mišljenju neopravdano propušteno, je što nije napravljen ozbiljan plan za reforme, a pogotovo što za to nije bilo potrebno dosta para.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta će Kinezima brze pruge u Srbiji

Izvor: B92, 04.Apr.2015, 09:08

Profesor Ekonomskog fakulteta Ivan Vujačić izjavio je sinoć da je dobro što smo potpisali aranžman sa MMF-om...Međutim, prema njegovim rečima, to nije uspeh već je uspeh ako smo sami u stanju da vodimo svoju politiku...Vujačić je, na Panel diskusiji "Da li smo pred izgubljenom decenijom?" na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.