Izvor: Radio 021, 15.Jun.2019, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija isplatila 22 miliona evra duga iz vremena SFRJ, ostalo još skoro dve milijarde evra

Rano jutros Srbija je iz budžeta isplatila tačno 22,16 miliona evra, a po osnovu zajmova koje je od svetskih kreditora uzimala u vreme bivše SFRJ, saznaje Blic.

Reč je o delu kredita koji su Titovi premijeri Milka Planinc i Veselin Đuranović tokom sedamedesetih i osamdesetih godina uzeli od Pariskog kluba i Svetske banke, a čija poslednja rata dospeva 2041. odnosno 2031. godine.

"Bili su to izuzetno skupi zajmovi, kamata je bila fiksna i iznosila je blizu sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odsto godišnje. Tako od ova 22 miliona evra koja smo jutros platili na glavnicu ide 17,8 miliona, a na kamatu čak 4,29 miliona evra. Po osnovu istih kredita ove godine nam na naplatu dolazi još 34 miliona od čega je kamata oko sedam miliona evra ", kaže izvor Blica. Takođe, Srbija će tokom 2019. plaćati i kredite koje je uzimala od Kuvajta u periodu od 1984. do 1989. godine, a reč je o tačno 20,2 miliona evra.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba smo dobili 3,8 milijardi dolara, od Londonskog 2,2 milijarde... Prethodnih godina u proseku smo vraćali po oko 250 miliona evra, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 miliona. Još treba da vratimo ukupno 1,7 milijardi evra.

U Narodnoj banci Srbije potvrdili su za Blic da država u ovoj godini mora da otplati nešto više od 202 miliona evra dugova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka. U centralnoj banci dodaju i da po osnovu starih dugova Srbija redovno otplaćuje i obaveze prema Kuvajtu i Kini, koje u ovoj godini iznose 20,24 miliona, odnosno 8,72 miliona evra.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.