Srbija dobila novu vladu

Izvor: Radio 021, 11.Avg.2016, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila novu vladu

Srbija je danas dobila novu vladu, nakon što je predlog mandatara Aleksandra Vučića dobio podršku većine poslanika Skupštine Srbije.

Za novu vladu, sa 16 ministarstava i tri ministra bez portfelja, glasalo je 163 poslanika, protiv je bilo 62, uzdržanih nije bilo, dok su 24 poslanika bila odsutna. Sednica je počela u utorak, 9. avgusta, kada je mandatar izlagao ekspoze skoro šest sati. Ekspoze ima 260 strana, a Vučić je to sažeo u 68 strana koje je delom pročitao, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << delom prepričao.

Svečano polaganje zakletve, čime mandat vlade počinje da teče, biće u 19 sati.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije". Posle položene zakletve, predsednik i članovi vlade će potpisati tekst zakletve i predati ga predsednici Narodne skupštine.

U novoj vladi je osam novih ministara u odnosu na vladu čiji je mandat trajao prethodne dve godine.

Ministarka pravde je Nela Kuburović, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Ministar privrede je Goran Knežević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine je Branislav Nedimović, a na čelu Ministarstva kulture i informisanja je Vladan Vukosavljević.

Prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova je Ivica Dačić, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova je Nebojša Stefanović, potpredsednica i ministarka gradjevine, saobraćaja i infrastrukture je Zorana Mihajlović, a potpredsednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ministar odbrane je Zoran Đorđević, finansija Dušan Vujović, rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a na čelu Ministarstva zdravlja je Zlatibor Lončar.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je Aleksandar Vulin, a na čelu Ministarstva omladine i sporta je Vanja Udovičić.

Ministri bez portfelja su Jadranka Joksimović, zadužena za evropske integracije, Slavica Djukić-Dejanović, koja će se baviti sociopatskim promenama u društvu, odnosno prevencijom nasilja, ali i zaštitom dece i osoba sa smetnjama u razvoju, kao i Milan Krkobabić koji će biti zadužen za regionalni razvoj.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da će vlada ujutru u 6.30 imati prvu sednicu.

Autor: Tanjug, Beta/ foto: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.