Srbija - Hrvatska: Predsednici protiv tajnih optužnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2009, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija - Hrvatska: Predsednici protiv tajnih optužnica

NOVI SAD - Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Stjepan Mesić složili su se danas u Novom Sadu da bi trebalo što pre pokrenuti proces ukidanja tajnih optužnica koje u Hrvatskoj postoje protiv građana Srbije.

Mesić i Tadić su nakon bilateralnog susreta uoči 16. Samita zemalja Centralne Evrope izjavili novinarima da bi rešavanje tog pitanja omogućilo povratak mnogim građanima koji su u strahu od tajnih optužnica i tajnih spiskova.

"Reč je o državljanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Hrvatske koji su nastanjeni u Srbiji i njima tajni popis pravi smetnje da se što pre vrate u svoju domovinu. Mi ćemo ovu temu pokrenuti na svim nivoima, jer će to omogućiti povratak ne samo pojedincima, nego i čitavim porodicama", rekao je Mesić.

Ako je Hrvatska zrela demokratija...

Dodao je da Hrvatska želi da se pitanje povratka izbeglica koje su još u Srbiji što pre reši i da se oni što pre vrate u Hrvatsku, jer su oni građani Hrvatske.

"Hrvatska može biti predstavljena u svetu kao zrela demokratija samo ako njeni građani sa sigurnošću dolaze u Hrvatsku, regulišu svoj status i vraćaju se u svoje domove", ocenio je hrvatski predsednik.

Da bi se sve to ostvarilo, kako je rekao, građani moraju biti sigurni da im se ne može ništa loše dogoditi prilikom povratka, kao što su pitanja tajnih optužnica ili popisa osumnjičenih za neka kaznena dela učinjena za vreme rata.

"Ako ljudi ne znaju ko je na popisu, onda svi osećaju nelagodnost i onda nema povratka. Mi nešto moramo učiniti i već smo napravili sporazum sa nadležnim organima u Srbiji i Crnoj Gori da za državljane Srbije i Crne Gore koji se gone po službenoj dužnosti, a ne mogu biti izručeni Hrvatskoj, predamo dosijee pravosudnim organima kako bi se nastavio postupak u Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Mesić.

Evrointegracije kao zajednički cilj

Tadić je novinarima rekao da je tokom razgovora sa Mesićem bilo reči i o evropskim integracijama dve zemlje, produbljivanju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje i pitanju sporne granice na Dunavu.

"Sve zemlje koje su nastale na prostoru bivše Jugoslavije ubrzano idu prema članstvu u EU i to je naš zajednički cilj. Mi jedni druge podržavamo u ostvarenju članstva punom snagom i iskrenošću i ko god uđe pre u EU ubrzano će povući i druge zemlje zapadnog Balkana u proces integracija", ocenio je Tadić.

Letovi iz početka

Prema njegovim rečima, govorilo se i o obnavljanju avio veze između Beograda i Zagreba koja je postojala u bivšoj Jugoslaviji, jer je potpuno nelogično da nema avio veze između dva grada, jer to usporava ekonomsku saradnju i kretanje ljudi.

"Postoji i pitanje kao što je definicija granica. Saglasili smo se da ovo rešenje, koje ima svoj privremeni karakter, treba da ostane i nadalje i da idemo u pravcu rešavanja tog pitanja u duhu dobrosusedstva i saradnje, kako bismo izbegli da jedni druge blokiramo na putu evropskih integracija", ocenio je Tadić.

Nakon Mesića, Tadić se večeras sastao i sa predsednikom Italije Đorđom Napolitanom, ali nakon tog susreta nije bilo izjava za medije.

Samit zemalja Centralne Evrope zvanično će početi sutra, plenarnom sednicom u svečanoj sali Skupštini Vojvodine, po čijem završetku su predviđeni novi bilateralni susreti 14 državnika zemalja učesnica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.