Izvor: Novine novosadske, 25.Jun.2012, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sramota: Srednjoškolci “programiraju” na papirima

Koliko piksela ima A4 papir? – Većina novosadskih srednjih škola nema dovoljno računara, pa se informatički kabineti svode na sto i papir, na kojem učenici vežbaju računarsku pismenost. Situacija je posebno alarmantna u gimnazijama, a ”najkritičnije” je u ”Isidori Sekulić” gde 800 đaka na raspolaganju ima svega 16 računara, piše današnji Blic.
Kako za taj list kaže Lidija Arsić, profesorka informatike u gimnaziji “Isidora Sekulić”, učenici su prinuđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << da dele računar, ili se razred deli u dve grupe, pa jedna radi praktično, dok druga vežbe obavlja na papiru. Ona takođe ističe da su računari koje imaju stari po sedam ili osam godina, pa se “nalaze na izdisaju”.
Načelnik Školske uprave za Novi Sad Petar Viđikant izjavio je da će u narednih mesec dana sve škole zahvaljujući saradnji sa “Informatikom” biti povezane na optički kabl kako bi imale bolju Internet konekciju, ali i da je “za jesen u planu akcija kako bi se sve škole opremile računarima, za šta je potrebna pomoć lokalne samouprave”.
Kako za naš portal kaže novosadski programer Mile Popara, neshvatljivo je da ovakva situacija vlada u novosadskim školama u 21. veku, “naročito kada se zna da je tržište kako današnjice, tako i sutrašnjice vezano isključivo za računare”.
-Nedavno je slovenački ministar prosvete izjavio da bi izuzetno voleo kada bi njegova zemlja bila bogata naftom, kao Saudijska Arabija ili Venecuela. Pošto, međutim, nije takav slučaj, onda im ostaje da ulažu u jedini potencijal koji imaju: obrazovanje.Ne poznavati danas osnove rada na računaru, isto je kao ne znati sva slova u društvu od pre par decenija. S time se ne smemo igrati, ukoliko hoćemo napred - kaže Popara za Novine novosadske.
Izvor: Blic/Novine novosadske
 
 

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.