Sporazum o prekograničnoj saradnji

Izvor: B92, Beta, 26.Jul.2009, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o prekograničnoj saradnji

Novi Sad -- Skupština Vojvodine, Vukovarsko-sremska županija i mađarska županija Bač-Kiškun potpisale su u Novom Sadu trilateralni sporazum o prekograničnoj saradnji.

Ovaj sporazum bi trebalo da pomogne saradnju Mađarske, Hrvatske i Srbije na zajedničkim projektima i nastupu u okviru programa podrške EU. Sporazum obuhvata pre svega oblasti privrede, ekologije i kulture, a potpisali su ga predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši, župan Vukovarsko-sremski Božo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Galić i predsednik Skupštine Bač-Kiškuna Gabor Banjai.

Za Srbiju će to značiti i lakši pristup predpristupnim fondovima.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je rekao da potpisivanje ove izjave "kruniše" dosadašnju dobru saradnju tri regiona.

"Svedoci smo koliko ujedinjena Evropa prepoznaje sve prednosti nestajanja i rušenja zidova, ukidanja granica, koje su u ne tako davnoj prošlosti, zaustavile i onemogućile ne samo evropski razvoj i perspektivu, već i opstanak Evrope", kaže Egereši.

Hrvatski predstavnik Božo Galić, kaže da tri regije imaju dosta toga zajedničkog, kao što su Dunav, plodna ravnica, kvalitene šume i slične privrede. Galić smatra da je to osnov buduće saradnje.

"Kao što ni ekonomska kriza ne može da prođe, a da ne pogodi jednu našu regiju, tako ni jedan razvoj ne može proći bez zajedničkog razvoja unutar regija", kaže Galić.

I Hrvatska i Srbija će ovim sporazumom moći da iskoriste mađarska iskustva u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, rekao je predsednik skupštine Bač-Kiškuna Gabor Bajnai.

Sličnog je mišljenja i stručnjak za međunarodne odnose Milan Pajević, koji za B92 kaže, da će Srbiji na ovaj način biti dostupna znatna novčana sredstva.

"Ovo je povoljan način da se zajednički aplicira i da se koriste sredstva, koja EU namenjuje upravo za ovu vrstu projekata, koji proističu upravo iz prekogranične međunarodne saradnje. Ta sredstva su prilično velika i ona stoje na raspolaganju i onima koji nisu članovi EU i zaista je vrlo poželjno da se ta sredstva koriste”, kaže Pajević.

Sva tri potpisnika su se složila da će ovaj sporazum značajno koristit Hrvatskoj i Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sporazum o prekograničnoj saradnji

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2009

Skupština Vojvodine,Vukovarsko-sremska županija i mađarska županija Bač-Kiškun, potpisale su u Novom Sadu trilateralni sporazum o prekograničnoj saradnji. Ovaj sporazum bi trebalo da pomogne saradnju tri zemlje na zajedničkim projektima i nastupu u okviru programa podrške Evropske unije. Sporazum...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.