Izvor: Radio 021, 26.Sep.2018, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španska monahinja restaurirala crkvene statue na svoj način

Parohinja je ofarbala Isusov ogrtač jarko zelenom bojom.

AFPStatue pre i posle restauracije

Set skulptura iz 15. veka nespretno je ofarbala španska monahinja i tako amaterskim pokušajem restauracije razljutila čitavu zemlju.

Nekada je bila prosta drvena skulptura, a sada Isus ima šljašteći zeleni ogrtač, dok Devica Marija ima roze šal i ajlajner.

Druga statua predstavlja Svetog Petra, sada odevenog u jarko crvene odore.

Skulpture >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se nalaze u kapeli u selu u regiji Asturija na severu Španije.

Stanovnica sela El Ranadoiro, Marija Luisa Menendez, dobila je dozvolu od lokalnog sveštenika da ofarba figure, prenosi list El Comercio.

„Ja nisam stručna, ali sam oduvek volela da radim to i figurama je stvarno bilo potrebno farbanje. Tako da sam ih ofarbala kako sam mogla, bojama koje su meni izgledale dobro i komšijama se dopalo", izjavila je za lokalne novine, a prenosi agencija AFP.

Ipak, zvaničnici regije Asturija su bili manje zadovoljni. Savetnik za obrazovanje Đenaro Alonso je u razgovoru sa novinskom agencijom EFE skulpturu nazvao „osvetom pre nego restauracijom".

AFPRestaurirane figure

Špansko društvo za konzervaciju umetničkih dela ACRE takođe je osudilo „nezaustavljivo pljačkanje naše zemlje".

„Kakvo društvo stoji sa strane dok mu se zaostavština predaka uništava pred očima?", napisano je u tvitu.

Crkva u gradu Estela na severu Španije kritikovana je nakon što je angažovala nastavnika primenjene umetnosti da restaurira drvenu skulpturu iz 16. veka.

Ratnik je dobio roze lice i svetli oklop. Neki komentari na internetu su novi izgled viteza uporedili sa likom iz stripa Tintin.

ArtUs Restauración PatrimonioFreska Svetog Đorđa pre i posle pokušaja reastauracije

U međuvremenu, ranije restaurirana freska Ecce Homo je 2012. postala jedinstvena atrakcija koja privlači hiljade turista u grad Borha, takođe na severu Španije.

Ecce Homo je više od 100 godina bila ponos crkve u Saragosi, dok starija članica parohije nije uzela četkicu i „osvežila je" posle mnogo godina boravka u prostoriji punoj vlage.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.