Šoškić o vraćanju individualnih kredita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2010, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić o vraćanju individualnih kredita

NOVI SAD -

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić je izjavio da će se država umešati tek ukoliko nevraćanje rata kredita sa deviznom klauzulom postanu masovna pojava.

"Nesposobnost izmirivanja obaveza građana i privrede prema poveriocima zbog slabljenja dinara je, u prvom koraku, individualni finansijski problem, koje bi trebalo da reše dve zainteresovane strane. Ako to poprimi masovne razmene moguće je u rešavanje tog problema uključiti NBS, pa i samu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vladu Srbije", dodao je on u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Prema njegovim rečima, ne postoji tačna granica kada se pad kursa dinara prema evru i drugim valutama automatski prenosi na inflaciju.

"Setimo se da smo od 2006. pa do 2008. godine imali stabilan kurs i relativno visoku inflaciju. Sada imamo depresijaciju, ali možemo da vidimo da ona nije izazvala direktne inflatorne pritiske. U uslovima recesije teško je tvrditi da neki konkretni nivo kursa predstavlja granicu nakon koje se on direktno prenosi na inflaciju", rekao je Šoškić.

Guverner je ukazao da sve te promene pomno prati istraživački tim NBS, a te analize će poslužiti kao osnove za buduće odluke Izvršnog odbora NBS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.