Sombor: Obavezne poreske prijave i za vikendice

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2018, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombor: Obavezne poreske prijave i za vikendice

Grad Sombor pozvao je građane da podnesu prijave ili promene na imovini, objektima za odmor ili rekreaciju, tokom aktuelnog popisa nepokretnosti u okviru projekta "Reforma poreza na imovinu".

Pored kuća za stanovanje, stanova, poslovnih objekata, garaža i garažnih mesta, popisuju se i objekti za odmor ili rekreaciju u vikend naseljima. Objekti za odmor i rekreaciju su predmet oporezivanja i razvrstavaju se u kategoriju objekata – kuće za stanovanje. Za utvrđivanje poreske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obaveze nisu od značaja činjenice da li se plaća zakup zemljišta nadležnim javnim preduzećima, da li je upisano pravo svojine u zemljišne knjige i slično. Od značaja za oporezivanje je faktičko stanje odnosno postojanje objekta i pravo svojine, korišćenja ili postojanje državine od strane fizičkog ili pravnog lica.

Poreska obaveze obračunaće se od dana nastanka, dana sticanja prava, dana početka korišćenja, dana osposobljavanja, dana izdavanja upotrebne dozvole, odnosno omogućavanja korišćenja na drugi način, a najviše pet godina unazad. Predmet oporezivanja je korisna površina objekta - zbir podnih površina između unutrašnjih strana spoljnih zidova objekta, isključujući površine balkona, terasa, lođa, neadaptiranih tavanskih prostora i prostora u zajedničkoj nedeljivoj svojini svih vlasnika ekonomski deljivih celina u okviru istog objekta.

Obveznicima koji koriste objekte za odmor ili rekreaciju u vikend naseljima na teritoriji Sombora, a ne nalaze se u evidencijama ovog Odeljenja kao obveznici poreza na imovinu, upućeni su pozivi da podnesu poresku prijavu za iste,  navode u lokalnoj upravi, a prenosi SOinfo.rs.

Nepodnošenje poreske prijave predstavlja poreski prekršaj u skladu sa članom 180. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Autor: soinfo.org

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.