Izvor: Luftika.rs, 19.Avg.2018, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimak pokolja koji je okean pretvorio u krvavo more ne prestajem da gledam

Grindadrap je tradicija koja na Farskim ostrvima živi već vekovima. Okrutna i svirepa. U 2018. kad jedino još ne postoje udruženja za zaštitu ameba, i dalje je zakonom dozvoljeno da horda razjarenih ljudi uleti u plićak do kog su namamili kitove i tu ih bez milosti pobije.
Ribolov je na Farskim ostrvima, teritoriji koja inače pripada Danskoj, jedna od glavnih delatnosti stanovništva, a prvi grindadrap istorija beleži davne 1584. Lov na kitove je duboko ukorenjen u tradiciju meštana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << a sam njihov opstanak dugo je zavisio upravo od toga jer je njihovo meso bilo glavni sastojak ishrane. Danas to, međutim, nema nikakve veze sa preživljavanjem, već isključivo sa navikom za koju niko još nije odlučio da je dosta.
U ovom lovu koji se održava jednom godišnje strada na desetine kitova i delfina, čiji život i dalje nije zaštićen jer se ne nalazi na spisku ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode. I tako svake godine ribari svojim brodićima i čamcima uteruju kitove u zaliv gde nesrećne životinje ostaju nasukane i zarobljene, da bi ih potom masakrirali. To čine noževima i specijalnim kopljima koja presecaju kičmu, pošto su obična koplja kao nehumano oružje zabranjena 1985.
I evo kako to izgleda danas, u 2018. godini:

Prema zvaničnoj statistici, u Severnoatlantskom okeanu živi oko 778.000 kitova sa dugim perajima, a oko Farskih ostrva 100.000. Do kog broja ćemo čekati dok stanemo na put ovom ludilu?
POGLEDAJ I:
Bez ljudi, Černobilj je postao raj na Zemlji (VIDEO) Izvor: Noizz.rs

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.