Snima se dokumentarac o Tusti

Izvor: Radio 021, 20.Feb.2016, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snima se dokumentarac o Tusti

Snimanje dokumentarnog filma "Tusta" počelo je pre dve godine, a premijera se očekuje na leto.

Film se bavi životom legendarnog pevača pulske pank grupe KUD "Idijoti", koji je bio simbol svog vremena i čiji je rad uticao na mnoge generacije.

Heroj mnogih generacija odraslih u socijalizmu, ambasador progresivnih ideja i antifašizma, Branko Črnac – Tusta ostavio je neizbrisiv trag. Predstavljanje njegove ličnosti biće ujedno i preplitanje muzičkog, sociološkog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kulturnog i društvenog aspekta jednog vremena u kom su KUD Idijoti bili simboli bunta, bez dlake na jeziku. Devedesetih godina pank sastav proglašen je "državnim neprijateljem" , jer za to vreme, poruke slobode koje su sa žarom prenosili nisu bile poželjne.

"Oni osim što su bili jaki na tadašnjoj muzičkoj sceni bili su jaki i sa svojim porukama, sa jasnim stavom, sa buntom protiv svakog sistema, sa svojim revoltom, sa izrazitim antifašističkim stavom i uticali su na generacije ne samo muzičara nego i same publike", kaže reditelj Andrej Korovljev.

Legendarni Tusta dobio je svoj prolaz u Novom Sadu 2012, iste godine kada je i preminuo. I upravo Novi Sad jedan je od lokacija za snimanje filma pored Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Tustine rodne Pule. "Na području cele bivše Jugoslavije to je više od benda, to je fenomen, probaćemo što dublje proniknuti u taj fenomen i ispričati ga na najsvojevitiji način", kaže Korovljev.

U filmu će, osim njegovih kolega iz grupe, govoriti i mnogi drugi muzičari, među kojima su Damir Urban, Rambo Amadeus, članovi "Hladnog piva", "Ateist repa", "Dubioze kolektiva" i mnogi drugi.



Autor: RTV

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.