Smederevo dobija rafineriju nafte?

Izvor: B92, 16.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevo dobija rafineriju nafte?

(FoNet)

Smederevo -- U Smederevu bi u naredne tri godine američka kompanija "Komiko oil" trebalo da izgradi rafineriju nafte. Posao je vredan 250 miliona dolara.

Prvi deo investicije u Srbiju bi mogao da stigne za oko dva meseca, tvrdi Radomir Radivojević iz "Komiko oila", ćerke firme "Komiko oversiza", koja će i graditi rafineriju. Tako bi, posle Pančeva i Novog Sada, Smederevo uskoro moglo da se pridruži gradovima u kojima radi rafinerija nafte.

Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američki konzorcijum "Komiko oversiz" smatra da se Smederevo nalazi na najpovoljnijoj lokaciji za posao kojim će se oni baviti.

Grad ima izlaz na Dunav, a blizu je i Koridora 10. Memorandum o razumevanju je već potpisan.

"Posle detaljne analize koju su izvršili naši savetnici, postignuta je analiza ekonomske isplativosti u Smederevu. Ono što je sada prioritet jeste da se završe još neki ugovori”, kaže Radivojević.

"Samim potpisivanjem ugovora 'Komiko' će početi da ulaže ovde, a to podrazumeva i samo trošenje novca. Spremni smo da plaćamo sve po ugovorenim rokovima, na osnovu etapa koje ćemo dogovoriti sa lokalnom samoupravom”, objašnjava on.

I ako na samu pomen reči rafinerija većini građana prvo pada na pamet veliki zagađivač, u "Komiko oilu" tvrde da će biti veoma strogi u očuvanju životne sredine, kao i da će poštovati sve ekološke standarde.

To je ujedno bio i jedan od osnovnih uslova opštine Smederevo za potpisivanje memoranduma, objašnjava gradonačelnik Predrag Umičević.

"Prvi i osnovni uslov koji smo tražili je da se ispoštuje pitanje ekologije, pa ako se i zakoni razlikuju, da se primenjuje stroži. Ako se desi realizacija ovog projekta, mislim da je to dobro ne samo za opštinu već i za državu”, smatra on.

"Po informacijama koje mi imamo, 35 odsto kapaciteta imamo za proizvodnju evrodizela, a 65 odsto uvozimo. Tada ne bi morali da uvozimo, a postojaće mogućnost i da izvezemo u okruženje, a to je dobro za spoljno trgovinski deficit ove zemlje”, ocenjuje Umičević.

Sirova nafta koja bi trebalo da se prerađuje u smederevskoj rafineriji biće dopremana brodovima iz Nigerije.

Ukoliko sve bude kao što je i planirano, rafinerija bi trebalo da počne s radom početkom 2012 godine. Investitori tvrde da će zaposliti od 300 do 500 radnika i još oko 3.000 indirektno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SMEDEREVO DOBIJA RAFINERIJU

Izvor: Press, 15.Jan.2009, 23:37

Za izgradnju je zainteresovana holandska firma „Komiko oversiz", koja planira da uloži 250 miliona dolara. Rafinerija bi direktno uposlila od 300 do 500 ljudi, a indirektno čak 3.000 Smederevaca. .Moguća izgradnja rafinerije u Smederevu, u trenutku kada kompanija „Ju-Es-stil Srbija", koja...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.