Smanjićemo plate u javnim preduzećima

Izvor: Politika, 27.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjićemo plate u javnim preduzećima

Novosadskim javnim preduzećima predstoji velika reforma, jer sada i do 80 odsto prihoda odlazi na plate. – Postoji politički konsenzus o velikim investicijama u Novom Sadu

Novi Sad je grad sa procentualno najvećim brojem zaposlenih u odnosu na broj stanovnika i jedno je od retkih većih mesta u Srbiji u kome, bar za sada, nisu eskalirali socijalni nemiri.

– Mislim da je ,,tajna” što smo još prošle godine počeli da stežemo kaiš i istovremeno investiramo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gde je najneophodnije. Ograničili smo plate u javnim preduzećima i uštedeli smo time oko 600 miliona dinara. Smanjili smo im i subvencije, tako da 70 odsto budžeta grada izdvajamo za investicije. Grad finansira plate i doprinose pripravnika u prvoj godini rada i programe zapošljavanja izbeglih i prognanih lica. Preduzimamo mere na rasterećenju privrede, jer će jedino tako mala i srednja preduzeća poslovati pozitivno i neće otpuštati radnike – kaže gradonačelnik Igor Pavličić.

Ali, upravo iz nekih od tih javnih preduzeća ovih dana najavljuju ,,vruću jesen”.

Priliv novca u gradski budžet znatno je smanjen i prinuđeni smo na nepopularne mere, jer ne možemo da stavimo na kocku funkcionisanje grada. Javna preduzeća ne mogu da posluju ako troše od 50 do 80 odsto ukupnog prihoda na plate, što je bio slučaj, a sa druge strane da se umesto ulaganja u infrastrukturu bavimo pokrivanjem gubitaka u tim preduzećima.

Šta imate u vidu?

Planiramo da u sledećoj godini smanjimo fond plata u javnim preduzećima i da to bude orijentir koji će sprečiti otpuštanje radnika, jer za plate sada izdvajamo sedam milijardi dinara. To je neodrživo. Niko ko vredno obavlja svoj posao neće biti otpušten, ali ne možemo da tolerišemo nerad i javašluk i dolaženje u preduzeće samo reda radi. Zato će uslediti i reorganizacija u javnim preduzećima, a možda i u gradskoj administraciji.

Prate li to i neke socijalne mere?

Osim onih koje su važile do sada uveli smo popuste za redovne platiše stambeno-komunalnih usluga, a u pripremi je i odluka o još većim stimulacijama. To smatramo socijalnom merom, jer analize pokazuju da su najredovnije platiše oni najsiromašniji, pa kada je već tako, pravedno je da zbog toga imaju neku korist. U ovom trenutku ne planiramo poskupljenje nijedne komunalne usluge u gradu već će javna preduzeća morati da povećaju produktivnost, obave reorganizaciju i slične mere. Dajemo povoljne stambene kredite porodicama sa troje i više dece. Upravo rešavamo problem kako da prvi put sva deca u Novom Sadu dobiju mesto u obdaništima, pa kao nijedan grad za predškolski smeštaj izdvajamo više od 10 odsto sredstava iz budžeta, a smeštaj nikad nije bio jeftiniji. To sigurno nije dovoljno i tražimo dodatne načine za pomoć najsiromašnijima.

Vi ste i predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke. Postoji li za sve to konsenzus u tesnoj vladajućoj većini u gradskom parlamentu?

Meni je izuzetno važno što nakon mnogo godina postoji konsenzus o najvažnijim pitanjima u Novom Sadu, posebno o pitanjima velikih investicija, a počeli smo da komuniciramo i na relaciji vlast–opozicija, što je u Srbiji oduvek bilo teško. I kada se u skupštinskoj većini oko nečega ne složimo, o tome ne ćutimo, otvoreno razgovaramo.

Zli jezici kažu da je demokratama dosadila česta napetost sa ligašima i da se nazire ,,rezerva”, Grupa građana Maje Gojković.

To su nagađanja, jer se ljudi teško navikavaju da razlike budu normalna stvar i među koalicionim partnerima i da se ne možemo uvek složiti o svim pitanjima. To je problem našeg mentaliteta i isključivosti kojoj smo skloni kada donosimo zaključke.

Šta onda Novosađani, kao plod takve saradnje u aktuelnoj vlasti, mogu najpre očekivati u razvoju grada?

Prioritet smo dali poboljšanju saobraćajne infrastrukture, izgradnji i obnovi dečjih igrališta i obezbeđivanju maksimalnih kapaciteta u predškolskim objektima. Da bi se privreda razvijala moramo investitorima da obezbedimo dostupnost lokacijama, pa je izgradnja subotičkog bulevara, koji treba i periferne delove grada da spoji sa autoputem Beograd–Horgoš, od izuzetnog značaja. Za nekoliko dana počinju radovi na povećanju visine i rekonstrukcija Dunavskog keja kroz Novi Sad, koji će obezbediti sigurnost gradu od stogodišnjih poplava, ali će mu dati i novi izuzetno prijatan izgled, uz hortikulturno uređenje, biciklističke i staze za šetače, pa će Novosađane još više vezati za Dunav.

Slavoljub Živković

[objavljeno: 28/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.