Izvor: Radio 021, 06.Jun.2020, 16:32

Slovenija granicu s Italijom otvara verovatno 15. juna

Slovenija će granicu s Italijom otvoriti uskoro, najavio je nakon susreta s italijanskim kolegom Luiđijem Di Majom slovenački šef diplomatije Anže Logar, spomenuvši pritom 15. jun kao mogući datum.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora u Ljubljani Logar je rekao da Slovenija svakodnevno prati razvoj događaja u Italiji i da će odmah čim to dopuste zdravstvene prilike otvoriti granice za italijanske građane. Vlada će odluku o tome doneti kad stanje proceni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << slovenački zavod za javno zdravlje (NIJZ).

"Zdravstveno stanje u vezi sa koronavirusom u Italiji se vrlo brzo poboljšava, ali je različito u pojedinim pokrajinama. S optimizmom gledamo na to da će se granica otvoriti 15. juna", kazao je Logar.

"Za naše građane je 15. jun vrlo važan datum", kazao je Di Majo.

Nemačka i druge države EU najavile su da će tada zbog poboljšanja epidemiološke slike u celoj Evropi granice ponovo biti otvorene, pa i s Italijom, državom na čijem je severu bilo jedno od žarišta evropske epidemije na njenom početku.

Di Majo je u Sloveniju doputovao u okviru turneje po evropskim državama, a prethodni dan je boravio u Nemačkoj, pa je na svom Facebook profilu komentarisao rezultate obe posete u okviru turneje.

Di Majo je napisao da je otvaranje svih granica nakon epidemije covida-19 u Evropi za Italiju vrlo važno s obzirom na početak letnje turističke sezone kako bi se "dao kiseonik" italijanskim preduzetnicima, hotelijerima, vlasnicima restorana i drugima koji su vezani za turističku industriju.

Pri tome, naglasio je Di Majo, treba izbeći stvaranje blokova unutar EU i svaku diskriminaciju. Slovenija je ovih dana ocenjivala da stanje u Italiji, za razliku od stanja u Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj, s kojima je postigla otvaranje granice na bazi bileteralnih dogovora, još nije epidemiološki stabilno u svim italijanskim pokrajinama.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Slovenija uskoro otvara granice sa Italijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2020

Slovenija će uskoro otvoriti granicu sa Italijom, najavio je nakon susreta sa italijanskim kolegom Luiđijem di Majom slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar...Mogući datum za otvaranje granica mogao bi biti 15. jun, rekao je Logar...Na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon razgovora...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.