Izvor: Radio 021, 30.Okt.2019, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački penzioneri od sledeće godine putuju besplatno

Retki su trenuci kad u hramu slovenačke demokratije neki zakonski predlog prođe bez glasa protiv, ali upravo se to u utorak dogodilo s predlogom da penzioneri i svi stariji od 65 godina koji nisu u radnom odnosu od sredine sledeće godine dobiju pravo na besplatan prevoz.

Za izmene zakona o saobraćajnom prevozu kojim se određuje da od 1. jula 2020. godine penzioneri imaju pravo na besplatan međugradski javni prevoz, glasalo je 75 prisutnih zastupnika u parlamentu, a nijedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << glas nije bio protiv.

Za zakonske izmene izborila se nekadašnja premijerka, a u sadašnjoj vladi ministarka za infrastrukturu Alenka Bratušek koje je nakon izglasavanja rekla da je vrlo zadovoljna jer su penzioneri zbog niskih primanja deprivilegirana društvena grupa, pa će im rezanje troškova prevoza i mobilnost dobro doći, ali i zato jer je to korak prema većem korišćenju javnog prevoza.

Prihvatanje zakona ipak nije prošlo bez amandmana, pa je tako prošao i predlog četiri stranke, dve iz opozicije i dve iz vladajućih, da besplatni javni prevoz dobiju i slovenski branitelji (veterani rata za osamostaljenje), kao i najuspešniji učenici-sportisti i osobe sa invaliditetom u kolicima.

Bratušek vodi stranku SAB koja kao jednu od glavnih ciljnih grupa u biračkom telu ima penzionere kojih je 550 hiljada i čine važan deo aktivnih birača, često presudnih na izborima.

Za penzionerske glasove inače se u Sloveniji najviše bori Demokratska stranka penzionera (DESUS) sadašnjeg ministra odbrane Karla Erjavca, koji je poslednjih dvadesetak godina na raznim dužnostima u svakoj vladi jer deluje kao "tas na vagi" u različitim koalicijama.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Slovenački PENZIONERI od iduće godine putuju BESPLATNO

Izvor: Blic, 30.Okt.2019

Retko koji zakonski predlog prođe bez glasa protiv, no upravo se to u utorak dogodilo u Sloveniji, s predlogom da penzioneri i svi stariji od 65 godina koji nisu u radnom odnosu od sredine iduće godine dobiju pravo na besplatan prevoz.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.