Izvor: Radio 021, 11.Maj.2020, 22:04

Slika Srbije pred izbore - oči u oči ispred skupštine

Skupovi su održani uprkos činjenici da je u Srbiji i dalje na snazi zabrana okupljanja više od 50 ljudi na jednom mestu, a važe i preporuke za socijalno distanciranje.

BBCNa jednoj strani su bile pristalice vladajuće Srpske napredne stranke, a na drugoj oni koji podržavaju Boška Obradovića, lidera opozicionog pokreta Dveri

Vanredno stanje zbog korona virusa je prošlo, brojne mere su ublažene, što je delovalo kao okidač za nastavak političkih borbi manje-više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prekinutih u poslednja dva meseca.

Parlamentarni i lokalni izbori trebalo bi da budu održani 21. juna, a u kakvoj atmosferi ih Srbija očekuje oslikavaju i dva okupljanja i ponedeljak ispred zgrade Narodne Skupštine u Beogradu.

Ko je žena koja je osmislila štrajk glađu i gde je tu politikaDa li se u Srbiji žuri sa izborima u vreme korone Vučić: Izbori će biti održani 21. juna

Na jednoj strani su bile pristalice vladajuće Srpske napredne stranke koji podržavaju poslanike Aleksandra Martinovića i Sandru Božić jer „tužilaštvo i sudstvo ne reaguju na fašističke ispade Boška Obradovića".

Sa druge su oni koji su pružili podršku lideru opozicionog pokreta Dveri Boška Obradovića, koji štrajkuje glađu tražeći odlaganje izbora i pregovore vlasti i opozicije.

Između, ali i oko njih našli su se pripadnici Žandarmerije i novinari.

A sa malih ekrana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je građane da se ne okupljaju do kraja maja i zamolio poslanike SNS da prekinu štrajk glađu.

https://twitter.com/bbcnasrpskom/status/1259896153824468992

Šta se dešava ispred skupštine?

Saobraćaj u tom delu centra Beograda bio je zaustavljen.

Pristalice SNS verbalno si vređale Obradovića, nosil su zastave Srbije i transparent sa zajedničkom fotografijom predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, uz natpis „Srbi i Kinezi braća zauvek".

Osim povremenog koškanja, nije bilo incidenata, javila je BBC novinarka sa lica mesta.

BBCIzmeđu dve grupe raspoređeni su pripadnici policije i Žandarmerije, a saobraćaj u tom delu centra Beograda je zaustavljen.Kako je počeo štrajk glađu?

Na stepeništu Skupštine u nedelju je prvi počeo štrajk glađu samostalni poslanik Miladin Ševarlić zbog kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu, ali je od štrajka danas odustao.

Lider Dveri Boško Obradović mu se pridružio kasnije te večeri i počeo štrajk glađu tražeći odlaganje izbora i pregovore vlasti i opozicije.

Ubrzo posled Obradovića i dvoje poslanika SNS stupaju u štrajk glađu zahtevajući stragu zbog verbalnog sukoba i koškanja između Obradovića, poslanika i pristalica Dveri sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i poslanicima SNS.

BBCDo početka marta predato je devet izbornih lista, a deo opozicije još ranije je najavio bojkotIzbori

Izbori su prvobitno bili raspisani za 26. april, ali su zbog epidemije korona virusa sve izborne radnje prekinute 17. marta, dva dana posle uvođenja vanrednog stanja.

Do početka marta predato je devet izbornih lista, a deo opozicije još ranije je najavio bojkot.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.