Izvor: Luftika.rs, 01.Nov.2020, 06:31

Slava bolničke kapele u KCV: Medicinari i građani bez maske na svega 30-ak metara od Infektivne klinike

Sveti Luka, slava crkvene kapele u Kliničkom centru Vojvodine obeležena je juče svetom Liturgijom i molitvenom svečanošću, a okupljeni među kojima je bilo sveštenstvo, građani i zdravstveni radnici nisu nosili maske, niti vodili računa o distanci.
Crkveni obred organizovan je na samo nekoliko desetina metara od Infektivne klinike na kojoj se leče oboleli od kovida-19, zbog čega u samom kompleksu Kliničkog centra Vojvodine već mesecima važe stroga epidemiološka pravila.
Fotografije >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << sa obreda objavljene su na sajtu Eparhije Bačke, a možete da ih pogledate na OVOM LINKU. Kako se može videti, osim sveštenih lica, obredu su prisustvovali članovi hora Svetosavskog hrama, građani, ali i, navodi se u saopštenju, zdravstveni radnici.
Okupljeni su se “molili za sve one koji se leče u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali i za one koji ih leče”.
Na fotografijama se vidi da većina ne nosi maske, kao i da izostaje distanca. Tokom liturgije prisutni su se pričestili, pa se otvara sumnja da je to činjeno istom kašičicom, što su stručnjaci kritikovali još u martu ove godine, u svetlu pandemije korona virusa, koja i dalje traje.
Po pročitanoj molitvi, okupljeni su, uz pojanje slavskih himni, tropara i kondaka, izašli u dvorište kapele, gde su se blagosiljali slavski darovi – kolač i koljivo.
Srpska pravoslavna crkva nastavila je sa bogosluženjima i u vreme korone, što je takođe bilo predmet kritika, pogotovo kada se saznalo da su organizovane uskršnje liturgije na kojima su bili prisutni i vernici, iako je na snazi bila zabrana kretanja.
Ovaj slučaj je specifičan po tome što se sve dešava u kompleksu u kojem se zahteva poštovanje epidemioloških mera, nošenja maske i držanja distance.
Izvor: 021.rs
Ne vrede zabrane: Vernici okupljeni u velikom broju, pričešćivanje istom kašikom, celivanje ikona

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.