Izvor: Radio 021, 19.Mar.2019, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o Statutu grada u ponedeljak

Izmene Statuta grada su glavna tačka naredne sednice Skupštine grada, koja se održava u ponedeljak, 25. marta.

Pred odbornicima će se naći i izveštaji o radu Lokalnog ombudsmana i Gradskog pravobranilaštva, niz urbanističkih planova i određene kadrovske izmene.

Statut grada se u osnovi menja, kako bi se uskladio sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a koji je prošao javnu raspravu krajem decembra. U odnosu na javnu raspravu, u finalni nacrt novog Statuta unete su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tehničke izmene koje ne menjaju suštinu već najavljenih izmena Statuta, poput onih da se ukidaju gradske opštine Petrovaradin i Novi Sad. Ove opštine, kako je 021 pisao, nikada nisu u punom, decentralizovanom obliku ni funkcionisale. Više o izmenama čitajte OVDE.

Nakon usvajanja novog Statuta, prestaje da važi Statut grada iz 2008. godine, a svi gradski propisi moraće da se u najkraćem roku usklade sa novim aktom.

O izveštajima Ombudsmana i Pravobranilaštva odbornici će se samo upoznati, a više o tome kako su ove dve službe radile 021.rs će pisati narednih dana.

Među urbanističkim planovima koji se nalaze pred odbornicima, izdvaja se plan Salajke, koji u osnovi dozvoljava dalje podizanje spratnosti, tako što će umesto kuća nicati zgrade pretežno od četiri ili pet spratova. O ovom planu možete više pročitati u OVOM tekstu 021.rs. Ostali urbanistički planovi se u osnovi odnose na samo određene lokacije, kao što su plan za Bukovački plato u Petrovaradinu, plan sportskog centra u Petrovaradinu, plan sportskog centra u Futogu, delova Kaća, Budisave i Bukovca.

Odbornici bi trebalo da donesu odluku da se u spisak Ustanova kulture upiše i Novosadski dečiji kulturni centar, koji je smešten u Radničkoj 20. Takođe, u istoj odluci će se promeniti adresa Pozorišta mladih sa Ignjata Pavlasa 8 na Ignjata Pavlasa 4, jer iako se ova kulturna ustanova nalazi i dalje u Sokolskom domu, kako je ovaj objekat sada oduzet Gradu u postupku restitucije, Pozorište je ostalo bez kancelarija na kojoj su do sada vodili sedište.

Na dnevnom redu je i predlog da Grad oprosti dug preduzeća "Zaštitna radionica" iz Beograda u visini od skoro 600.000 dinara, pošto se ova firma nalazi u postupku reorganizacije, a sve po odluci Vlade Srbije da se oproste potraživanja prema firmi koja se bavi radnim osposobljavanjem invalida.

Skupština će razmatrati i odluku o taksi prevozu, koja se donosi sa zakašnjenjem od nekoliko meseci, a razlog za njeno usvajanje je usklađivanje sa prošlogodišnjim izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Pred odbornicima je i nekoliko kadrovskih odluka, među kojima su raspisivanje konkursa za izbor direktora JP "Urbanizam", kao i usvajanje ostavke direktora JKP "Zoohigijena" Nenada Benovića. O Benovićevoj iznenadnoj ostavci pročitajte OVDE.

Takođe na dnevnom redu je i imenovanje članova tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana. Za članove tela koje će pratiti LAK predloženi su Stefan Samardžić, asistent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, Aleksandar Bebić, direktor Direkcije za pravne poslove u "DDOR Novi Sad" i advokatica Nataša Babić, koji su se i jedini prijavili na konkurs, a više o ovome pročitajte OVDE.

Kažimo i da se i na ovoj sednici očekuje bojkot zasedanja od strane dela odbornika opozicije, kao deo zahteva sa protesta "1 od 5 miliona", da se napuste skupštine na svim nivoima.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.