Izvor: Radio 021, 04.Jun.2019, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština grada oprečno o završnom računu budžeta Novog Sada

Usvajanje izveštaja o budžetu Novog Sada za prošlu godinu na sednici Skupštine grada proteklo je uz oprečne stavove vlasti i opozicije oko toga da li su dobro trošene finansije i sumnju da je vlast već krenula u pripeme za predizbornu kampanju.

Naime, kako je pokazao završni račun, Gradska kasa je imala suficit više od šest milijardi dinara, s tim da je deo tog novca raspoređen, dok će ostatak od nešto više od dve milijarde biti naknadno podeljen.

Gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Miloš Vučević je bio zadovoljan time što ima suficita i što su prihodi bili odlični, pa je Novi Sad prošle godine imao 29 milijardi dinara na raspolaganju. Međutim, kako je ocenio, nije zadovoljan rashodima koji su bili oko 80 odsto. Vučević je naveo da će preostali novac biti upotrebljen za kupovinu gradskih autobusa i radove.

"Ostaje nam nešto oko 2,5 milijarde da raspodelimo u rebalansu. Očekujem da oko 15-20 juna imamo predlog odluke o rebalansu budžeta. Najveći deo novca će ići za kupovinu 50 autobusa za gradskog prevoznika, potom za obrazovanje i putnu infrastrukturu, a ostatak za druge segmente, koji su važni za fnkcionisanje grada", naveo je Vučević.

Gradonačelnik je dodao i da suficitom nije predviđeno da se plati dug GSP-a za gorivo i poverioci "Stana", zbog čega se ova preduzeća sada kod banaka zadužuju za 670 miliona dinara.

On je naveo primer Spensa, za koji je nedavno procenjeno da može da uzme kredit od 100 miliona dinara za isplatu otpremnina, za nešto više od 60 radnika i da će se to kroz godinu dana nadoknaditi kroz manje troškove za plate. Vučević ističe da je slično i sa GSP-om, koji će dobiti sredstva za kupovinu autobusa i time će biti manji troškovi za rezervne delove i gorivo, jer će koristiti jeftiniji gas, dok će "Stan" ovako isplatiti sva svoja potraživanja i postati dovoljno stabilan da može da izmiruje kredit narednih godina.

Opozicija je ocenila da završni račun budžeta grada pokazuje da lokalna vlast nastavlja višegodišnju praksu loših planova, podsetivši da od 2013. iz godine u godinu prebacuje oko šest milijardi dinara kao "suficit".

Šef odbroničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić je ocenio da su prihodi odlični, ali da Novi Sad ponovo pokazuje da ima vlast koja ne zna šta će sa šest milijardi dinara, što je čak više nego budžeti mnogih opština. On je pomenuo da su se sa tim novcem mogli pokrenuti kapitalni projekti, kao što su izgradnja prečistača otpadnih voda, gradnja javne garaže, kanalizacije u prigradskim naseljima i slično.

Slično je rekao i Veljko Krstonošić, šef odborničke grupe Demokratske stranke, koja i dalje bojkotuje rad Skupštine, ali u holu pred svaku sednicu medijima iznese stav o dnevnom redu. On je ocenio da gradonačelnik sa najavom nabavke više od 50 autobusa za GSP novcem od suficita, kao i drugim projektima koji mogu da se realizuju u relativno kratkom roku, kao što je asfaltiranje ulica, pokazuje da SNS kreće u kampanju pred lokalne izbore narednog proleća.

"Ovo će biti predizborni rebalans i biće usklađen samo sa kupovinom jeftinih političkih poena: Kupovae se autobusi, renovirače se ulice i asfaltiranje gde god mogu. Oni misle da će time izaći u susret građanima, ali to je pogrešna politika i to smo videli sto puta do sada. To ih neće spasiti od katastrofalnih rezultata na izboriam naredne godine", kaže Krstonošić.

Na Skupštini su bez veće rasprave usvojene i druge odluke. Šta je još bilo na dnevnom redu pročitajte OVDE.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.