Skupština Novog Sada danas o zaradama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2010, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Novog Sada danas o zaradama

NOVI SAD - Skupština Novog Sada usvojila je odluku o smanjenju zarada u gradskim preduzećima za 10 odsto, prema kojoj će plate najviše biti smanjene zaposlenima u preduzećima koja imaju najveće zarade. Odbornici Skupštine grada su odlučili da se i gradonačelniku Igoru Pavličiću plata umanji za 30 odsto, a manje zarade imaće i članovi Gradskog veća.

S tom odlukom treba da se usklade i zarade drugih gradskih funkcionera, kao i članova upravnih i nadzornih odbora u javnim i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javno-komunalnim preduzećima.

Skupština grada je na dnevnom redu imala 53 tačke od kojih se najveći broj odnosio na izmene u programima i planovima poslovanja javnih i javno-komunalnih preduzeća koje podrazumevaju smanjenje novčanih iznosa u gotovo svim stavkama, među kojima su i zarade.

Novosadskih 15 javnih i javno-komunalnih preduzeća je po tom osnovu procentualnog smanjenja zarada razvrstano u četiri grupe.

Kod nekih neće biti nikakvih smanjenja zarada, a za tri grupe taj procenat iznosi od pet do 15 odsto.



Komunalci zvižducima dočekali novosadske odbornike

Uoči Sednice Skupštine grada, pedesetak radnika novosadskih javnih komunalnih preduzeća okupilo se ispred zgrade parlamenta i protestovalo zbog namere Skupštine da raspravlja o smanjenju zarada za deset odsto. Predstavnici sindikata delili su odbornicima letak na kom je pisalo NE namerama gradskih vlasti.

Predsednik štrajkačkog odbora Radosavljević rekao je za Radio Novi Sad da okupljanja na centralnom gradskom trgu danas neće biti jer očekuju odluke gradskog parlamenta, kao i nastavak pregovora.

Izveštava novinar Radio Novog Sada Slobodan Vidović.

Predsednik Skupštine Grada Aleksandar Jovanović početkom nedelje je odbio zahtev štrajkača da sa dnevnog reda sednice povuče sporni predlog o smanjenju zarada.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Radosavljević rekao je da sindikat neće odustati od zahteva da se zarade vrate na prošlogodišnji nivo, da se za mesec dana završe sporne odredbe kolektivnog ugovora i da se prestane sa upošljavanjem novih ljudi u javnim preduzećima.

Komunalci su i juče protestovali na centralnom gradskom trgu.

Sindikati su 18. januara počeli proteste i delimičnu obustavu rada nezadovoljni odlukom gradskih vlasti da im linearno smanji plate 10 odsto.

Pre nedelju dana su odlučili da preduzeća ponovo počnu da rade redovno, a štrajk je u međuvremenu potpuno obustavljen u pojedinim preduzećima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.