Izvor: Luftika.rs, 26.Feb.2020, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škotska prva zemlja u kojoj će ulošci i tamponi biti besplatni za sve žene

Škotski parlament usvojio je plan po kojem će higijenski ulošci biti besplatni za sve žene u državi, prvoj na svetu koja uvodi tu meru.
Prema novom zakonu, tamponi i higijenski ulošci biće dostupni na javnim mestima kao što su društveni centri, centri za mlade i apoteke.
Državu će to godišnje koštati 24,1 milion funti, javlja Hina.
Zakon je u prvom čitanju prošao sa 112 glasova „za“, nijednim „protiv“ i jednim suzdržanim. Predlog sada ide u drugo čitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u kojem poslanici mogu predlagati amandmane.
Predlagač zakona Monika Lenon rekla je da će usvajanje zakona biti „prekretnica za normalizaciju menstruacije u Škotskoj i poslati poruku ljudima koliko ozbiljno parlament doživljava ravnopravnost polova“.
Škotska je 2018. postala prva zemlja na svetu koja je besplatne higijenske uloške i tampone uvela u škole i na univerzitete.
Ti se proizvodi u Ujedinjenom Kraljevstvu oporezuju stopom od pet odsto. Vlada bivšeg premijera Dejvida Kamerona navodno je želela da ga ukine, ali to nije učinila uz obrazloženje da su joj ruke vezane evropskim pravilima.
Porez na roze: Koliko skuplje Srpkinje plaćaju ženske stvari?

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.