Skoro 200 paora dobilo najpovoljnije kredite u regionu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro 200 paora dobilo najpovoljnije kredite u regionu

NOVI SAD - Vojvođanski fond za razvoj poljoprivrede odobrio je danas 192 kredita za šest kreditnih linija u oblasti poljoprivrede u ukupnom iznosu od 1,15 miliona evra (110 miliona dinara).

Za nabavku sistema za navodnjavanje, 68 korisnika dobilo je ukupno 50,8 miliona dinara, kredite za nabavku staklenika i plastenika dobilo je 19 korisnika u iznosu od 10,7 miliona, dok je za podizanje višegodišnjih zasada voća odobreno 45 kredita u iznosu od 16,8 miliona dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Za nabavku opreme u pčelarstvu i novih košnica dodeljeno je 13 kredita u iznosu od 5,4 miliona dinara, 30 kredita u iznosu od 14,7 miliona dinara namenjeno je za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze, dok je za nabavku osnovnog stada u ovčarstvu odobreno 17 kredita u iznosu od 11,5 miliona dinara.

Kako je rekao direktor Fonda Jožef Sabo, na konkurs su se prijavila 342 poljoprivredna proizvođača, a sredstva su odobrena za 192 korisnika. Iako je Fond prilikom raspisivanja konkursa opredelio 984.000 evra, odlučeno je da sredstva budu povećana.

"Fond je i ove godine nastavio trend smanjivanja kamatnih stopa i povećanja grejs perioda, što će nastaviti da čini i ubuduće", rekao je Sabo i najavio sledeći kreditni ciklus za početak avgusta.

Kamatna stopa do 2,4 odsto

Krediti koji su odobreni u ovom kreditnom ciklusu imaju godišnju kamatnu stopu od 1,8 do 2,4 odsto, a grejs period, u zavisnosti od vrste kredita, iznosi od devet meseci do tri godine.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da nije slučajno što se sredstva iz pokrajinskog budžeta, samo dva dana nakon usvajanja, plasiraju upravo u poljoprivredu jer je ta grana godinama unazad pokazala da je uspešna i profitabilna.

Pajtić: Najpovoljniji u regionu

"Ovi krediti su zaista najpovoljniji u regionu, a nastavićemo da ih dodeljujemo i ubuduće, bez obzira na krizu. U poljoprivredi nećemo biti restriktivni i za nju ćemo i ubuduće nalaziti sredstava", rekao je Pajtić.

On je kazao da je Pokrajina opredeljena da bude partner poljoprivrednicima i izrazio zadovoljstvo što će nekoliko stotina porodica zahvaljujući ovim kreditima dobiti priliku da se narednih godina bavi tim poslom.

Kako je danas saopšteno, od 2001. godine kredite je dobilo 1.223 korisnika, a Fond za razvoj poljoprivrede je ukupno odobrio više od šest miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.