Izvor: Radio 021, 20.Apr.2021, 16:25

Škola participacije i ekologija povezale umetnike iz osam zemalja i pet prestonica kulture

Ekologija kao goruća tema današnjice, više od 20 polaznika iz osam zemalja, kreativno promišljanje, angažovana umetnost - ovako je u najkraćim crtama izgledala obuka "Making Art that Matters!" održana od 12. do 16. aprila onlajn iz Novog Sada.

Tokom pet dana, koliko je trajala obuka, polaznici su imali prilike da se uz mentore iz Walk the Plank (UK), Multimedijalnog centra "Led art" i Šok zadruge (SRB) upoznaju sa principima i primerima angažovane umetnosti, zatim da otkriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << značaj umetničkih intervencija i performansa za pokretanje društvenih promena. Učesnici su zajedno, kroz diskusiju sa mentorima, ali i aktivistima, došli do zaključka da se jedna tema ponavlja u gotovo svim zemljama - ekologija i zaštita životne sredine, što je onda postalo i ideja za njihove radove - maske.

Obuke su privukle najrazličitije profile polaznika, od studenata koji su tek na početku svog stvaralaštva do onih koji su svoj kreativni rad već uveliko profilisali, ali žele da ga nadograđuju i ovu obuku videli su kao sjajnu priliku za to.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam bila deo obuka koje su okupile zaista najrazličitije profile. Mentori iz Multimedijalnog centra "Led art" predočili su nam kako na najefikasniji način da se snađemo sa materijalima za rad, u ovom slučaju za maske i aksidentalnu grafiku. Takođe, dragoceno je bilo i znanje koje smo dobili od mentorke Liz iz Walk the Plank kada je u pitanju projekt menadžment, na koji mi vrlo često zaboravimo kada pristupamo nekom projektu, a što je neophodno", rekla je jedna od učesnica Mila Stojanović.

Pored šarenolikog interesovanja polaznika na polju umetničkog i kreativnog rada, veliki uspeh obuke leži i u tome što je, u vreme pandemije, povezano čak osam zemalja - Velika Britanija, Austrija, Jermenija, Irska, Bugarska, Estonija, Mađarska i Srbija, pa tako i pet Evropskih prestonica kulture - Plovdiv koji je titulu nosio 2019. zatim Vesprem i Tartu koji će titulu poneti 2023. odnosno 2024. godine i Novi Sad, domaćin ove obuke, a partner na projektu bio je i Kaunas (Litvanija), koji će zajedno sa Novim Sadom biti prestonica kulture 2022. godine. Iako je realizacija prvobitno zamišljena uživo, zbog pandemije i epidemioloških mera, obuka je ipak održana onlajn, što je samo po sebi bilo poseban izazov.

"To je bilo dosta izazovno, jer smo pre pola godine imali sastanke i planirali sve da bude u realnom prostoru, face to face. Najvažnije je da sve to što radimo na samim radionicama zapravo opipljivo zahteva prisustvo svih učesnika. Međutim, morali smo da se prilagodimo celoj situaciji i mislim da smo uspeli u tome da prevaziđemo izazov i finalni proizvod je zapravo postignut, što je najvažnije", rekao je jedan od fascilitatora Filip Markovinović.

"Making Art that Matters!" je jedna od pet Škola participacije organizovanih u okviru projekta Kreativne Evrope European Outdoor Arts Academy – School of Participation.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.