Izvor: Radio 021, 27.Jul.2020, 09:16

Sjajan uspeh srednjoškolaca iz Srbije, sa olimpijade iz fizike doneli zlatne, srebrnu i bronzane medalje

Učenici iz Srbije postigli su izvanredan uspeh na četvrtoj Evropskoj olimpijadi iz fizike za srednjoškolce, osvojivši dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje, saopštio je danas Institut za fiziku Beograd (IPB).

Zlatnu medalju osvojili su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu Bogdan Rajkov i Dobrica Jovanović, srebrnu Petar Samardžić iz Matematičke gimnazije u Beogradu, dok su učenici iste škole Dušan Beguš i Strahinja Nikolić osvojili bronzane medalje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Nastavnici takmičara su Nataša Čaluković, Ivan Stanić i Branislav Cvetković, navodi IPB.

Bogdan Rajkov i Dobrica Jovanović zauzeli prva dva mesta u zvaničnom apsolutnom plasmanu koji uključuje samo evropske zemlje, tako da predstavljaju apsolutne pobednike takmičenja, dok je Srbija ekipno među najboljim evropskim zemljama.

Ove godine je ekipa Srbije prvi put učestvovala na ovom takmičenju.

Evropska olimpijada je najprestižnije takmičenje iz fizike učenika srednjih škola u rešavanju zadataka, uz Međunarodnu olimpijadu iz fizike na kojoj Srbija tradicionalno učestvuje, ali koja ove godine nije održana zbog pandemije virusa korona.

Evropska olimpijada iz fizike (EuPhO) održana je na daljinu, od 20. do 26. jula, a na njoj je učestvovalo više od 250 učenika iz 57 evropskih i gostujućih zemalja.

Planirano je da Evropska olimpijada bude održana u Rumuniji, ali to nije bilo moguće zbog pandemije, pa su učenici radili zadatke u svojim zemljama. Кonkurencija je bila značajno pojačana zbog učešća gostujućih vanevropskih ekipa koje su, kao i Srbija, bile zainteresovane za učešće zbog neodržavanja Međunarodne olimpijade.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.