Sindikati traže izmene Zakona o dualnom obrazovanju

Izvor: Radio 021, 25.Okt.2017, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati traže izmene Zakona o dualnom obrazovanju

Rešenje pitanja bezbednosti na radu je pre svega u interesu poslodavaca, ocenjeno je na današnjoj konferenciji o "Bezbednost i zdravlju na radu u dualnom obrazovanju", na kojoj su, međutim, predstavnici sindikata saopštili da su nezadovoljni pojedinim delovima predloženog Zakona o dualnom obrazovanju o kojem raspravlja parlament i da bi ga trebalo dopuniti.

"Nismo potpuno zadovoljni sa Predlogom zakona o dualnom obrazovanju, jer ima manjkavosti i mogućnosti zloupotrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i nisam siguran da možemo na pravi način da zaštitimo mlade od poslodavaca", rekao je generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

Sindikat, dodao je, polaže velike nade da će bezbednost napredovati i to se, kaže, i dešava svake godine, ali ima još preduzeća koje ne dozvoljavaju ni sindikalno organizovanje. To su, kazao je, najčešće preduzeća stranih investitora koji za svoje takvo poslovanje imaju podršku države.

Potpredsednik UGS Nezavisnost Tomislav Živanović rekao je da dualno obrazovanje ima za cilj da obrazovanje i priprema za rad bude što jeftinija, "što ne znači da je to najbolji sistem". "Mi nemamo privrednu strategiju, ne znamo šta školujemo, a zahtevamo reforme", rekao je Živanović.

Dodao je da u zakonu o dualnom obrazovanju nije jasno ko kontroliše poslodavca, nisu jasno definisani ishodi učenja, nije dovoljno aktiviran nivo pedagoške podrške, radno mesto nije jasno definisano, kao ni socijalna zaštita. "Sistem dualnog obrazovanja bi se prvenstveno mogao koristiti kod zemalja koje imaju ekspanziju privrednog rasta, što mi nažalost nismo", rekao je Živanović.

Šarčević: Brže do posla

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je 1.800 kompanija zaintresovano za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja koji će omogućiti mladima da steknu kompetencije i uključe se u tržište rada, dok je opozicija kritikovala predlog tog zakona navodeći da se tako stvara jeftina radna snaga za strane kompanije.

Obrazlažući Predlog zakona o dualnom obrazovanju, Šarčević je rekao da će se dualno obrazovanja odvijati u dva ciklusa - teorijska nastava i praktična nastava u kompanijama, a da će taj sistem obuhvatiti i treći i četvrti stepen.

"Uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje ima za cilj da ispunimo realnu potrebu privrede", kaže Šarčević i navodi da se taj novi vid obrazovanja za sada primenjuje u 21 stručnoj školi i u 60 kompanija, a da uključuje manje od 1.300 učenika. Predviđeno je, kaže ministar, i polaganje stručne mature za one koje posle dualnog obrazovanja žele da nastave školovanje, uključujući i studiranje.

Ministar je rekao da će biti sačuvane dosadašnje radionice, a da će u saradnji sa privredom biti napravljeno nekoliko centara za obuku učenika, te da se takav projekat trenutno završava u Valjevu. "Kompanijama su potrebni dobro obučeni radnici, a ne jeftina radna snaga koja se dobija kroz neformalno obrazovanje", kaže ministar.

Opozicija: Jeftina radna snaga

Poslanici opozicije kritikovali su predlog zakona, navodeći, između ostalog, da je taj model zakona neprihvatljiv za Srbiju, kao i da je reč o izrabljivanju učenika. Poslanica DJB Branka Stamenković rekla je da je Srbiji potrebna reforma obrazovnog sistema koja proizvodi preduzetništvo, a ne jeftinu radnu snagu za korporacije.

"Uvodimo sistem koji postoji u zemljama u kojima postoji razvijena domaća industrija, to su Austrija, Nemačka, Švajcarska, a mi domaću industriju nemamo. Uvođenjem dualnog obrazovanja, mi ćemo praviti jeftinu radnu snagu, ali ne za domaće, nego za inostrane korporacije koje plaćamo da dođu", navela je Stamenković.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Nemanja Šarović je rekao da je ta partija uputila veliki broj amandmana. "Nismo mi a priori protiv dualnog obrazovanja, ali da bismo uveli na taj način, kako oni pričaju, dualno obrazovanje mi moramo imati privredu koja je u stanju da to podrži. U Srbiji privrede nema", kazao je Šarović.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.