Simboličan rast prosečne plate u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simboličan rast prosečne plate u Novom Sadu

Plate Novosađana neznatno su porasle ovog leta, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U julu su zarade u Novom Sadu u proseku bile 75.061 dinara bruto ili 54.193 dinara neto, što je rast od oko 500 dinara u odnosu na jun.

U celoj Vojvodini je prosečna zarada iznosila 46.763 dinara neto, a najmanje su zarađivali stanovnici Bača - 37.972 dinara. Njihova zarada je niža i od medijalne zarade u celoj Srbiji, koja iznosi 38.642 dinara. Zaradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << do tog iznosa primilo je 50 odsto svih zaposlenih u Srbiji i ona predstavlja najrealniju sliku prihoda većine građana Srbije.

U javnom sektoru su plate standardno više. U javnim preduzećima se prosečno zarađuje oko 59.000 dinara, dok su niže plate u zdravstvu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju i kulturi. Zdravstveni radnici u julu su zaradili jedva 50.000 dinara, a prosvetni radnici primili su u proseku 52.000 dinara.

Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i zarade onih mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.