Izvor: Luftika.rs, 04.Dec.2019, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silovao i ubio 3-godišnju devojčicu, a Srbija mu po naredbi Evropskog suda plaća odštetu

Ostali smo u šoku, otvorenih usta, zgroženi, nemi i besni kada je 2005. godine trogodišnja Katarina Kaja Janković životom platila iživljavanje svoje majke Ana Filipović i njenog tadašnjeg dečka Mališe Jevtovića.
Ova dva monstruma odvela su malenu Kaju u šumu na Zvezdari. Majka Ana je ostala kod obližnje česme da puši cigarete i čuva stražu. Mališa je Kaju odveo do napuštene građevine gde se satima iživljavao nad njom, silovao je i tukao. Vratio ju je u prljavoj odeći. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Povraćala je.
Dok je umirala od posledica iživljavanja, Mališa i Ana su ručali. A zatim su dete okupali, kao da se ništa ne događa. Sutradan je devojčici pozlilo, odveli su je u KBC Zvezdara već ukočenu, modru i bez svesti gde su hladnokrvno tvrdili da je pala sa kreveta i tako zadobila povrede.
Malena Kaja umrla je u bolnici iste večeri. Obdukcijom je utvrđeno da je do smrti došlo zbog cepanja jetre i ostalih unutrašnjih organa, usled seksualnog zlostavljanja koje, kasnije je navedeno u zapisniku, nije bilo prvo. Naime, monstrum Mališa je u nekoliko navrata odvodio devojčicu u zvezdarsku šumu i pod budnim okom majke je silovao.
U momentu smrti Kaja je imala više od 50 povreda po telu, glavi, rukicama, nogicama, polnom organu nanetih rukom, nogom, prstima, čak i polnim organom.
Majka monstrum dobila je 37 godina zatvora (što je najveća kazna za žene), njen dečko maksimalnu kaznu od 40 godina.
Šta dalje sledi?
Oktobra 2013. Ustavni sud Srbije usvojio je žalbu Mališe Jevtovića, osuđenog na 40 godina zatvora zbog silovanja i surovog ubistva trogodišnje Katarine. On se žalio da su ga zatvorski stražari u požarevačkoj “Zabeli” palicom pretukli u decembru 2011. godine.
Ova žalba je usvojena i u delu u kojem se žalio da je pretrpeo torturu i prilikom pritvora u Okružnom zatvoru u Beogradu, te mu je u oba slučaja dodeljena nadoknada od 1.000 evra, pošto je Ustavni sud utvrdio da mu je “povređeno pravo na fizički i psihički integritet”.
Šest godina kasnije, 2019. decembar, Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Mališa Jevtović bio “žrtva torture i nečovečnog postupanja zatvorskih čuvara prema njemu, za šta je državu Srbiju proglasio odgovornom i naložio joj da nakon pravosnažnosti ove odluke, Jevtoviću isplati 4.000 evra i na ime troškova postupka još 2.355 evra”, navodi se u odluci suda koja je objavljena na njegovom sajtu.
Evropski sud smatra da je Srbija odgovorna jer su njeni zatvorski čuvari zlostavljali Jevtovića u pritvoru i zatvoru, čime su prekršene odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima – o zabrani torure, nečovečnog postupanja ili degradirajućeg tretmana.
Evropski sud je utvrdio da je Jevtović zlostavljan u Okružnom zatvoru u Beogradu u dva navrata (2007. i 2009. godine), kao i u periodu od 22. do 24. decembra 2011. godine u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu.
Ubica Mališa Jevtović nakon već isplaćenih 1.000 evra dobiće od države Srbije još 6.335 evra da ih “spička” u zatvoru u kom izdržava kaznu jer se “muški” iživljavao danima nad trogodišnjom devojčicom. Rukama, nogama, prstima, polnim organom. Duboko u šumi. Pod budnim okom “majke”. Do rascepa i krvarenja detetovih unutrašnjih organa.
Dobiće još 6.335 evra, po današnjem kursu 741.195 dinara, jer nije “muški” (onako kako se inače DANIMA iživljavao nad devojčicom Kajom koja nije mogla da ga odgurne, da mu pobegne, da ga prijavi, da ga udari, jer je skoro pa ispilela i imala možda 17 kilograma) podneo torturu zatvorskih čuvara i udarce palicom.
Dobiće iz budžeta države novac jer je Sud doneo presudu da su mu “povređena prava na fizički i psihički integritet”. Narušavanje njegovih prava ima cenu.
Kaja je cenu narušavanja svojih prava, platila životom.
Zavesa pada.
Pre 20 godina nasilje u porodici nije bilo „mejnstrim“, ali ova priča je zaledila Srbiju

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.