Setva šećerne repe u Srbiji praktično završena

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 17.Apr.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Setva šećerne repe u Srbiji praktično završena

BEOGRAD - Setva šećerne repe u Srbiji praktično je završena, jer je zaključno sa 12. aprilom zasejano 90 odsto ugovorenih površina od ukupno 67.654 hektara - izjavio je upravnik Odeljenja za šećernu repu pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Milorad Rajić.

- Preostalih 10 odsto površina biće posejano kada vremenski uslovi dozvole da se uđe sa točkovima u parcele - rekao je Rajić, dodajući da se u odnosu na prošlu godinu beleži povećanje za 3.000 hektara >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ugovorene površine kod svih fabrika šećera.

Što se tiče uslova za klijanje i nicanje, oni su bili izvanredni u periodu setve, od 15. marta do 15. aprila, istakao je Rajić, dodajući da su vlažnost zemljišta i temperature bile "idealne".

- Ovo prohladno vreme je odgovaralo šećernoj repi, jer ona može da klija i niče već na minimalnih pet stepeni zemljišne temperature na dubini od pet santimetara, a ona se seje na tri santimetra - ukazao je Rajić.

On je istakao da se na svim parcelama koje su pravilno pripremljene pretsetvenom obradom "već vidi repa na red, prvi listići se uočavaju" i ponovio da je ovo proleće "izvanredno za nicanje repe".

Rajić je rekao da je bilo pojave insekta "repina pipa", koja je u toplim danima, pre poslednjih kiša, napravila štete na pojedinim parcelama, objašnjavajući da se te parcele nalaze uz stara repišta.

- Sasvim je normalno da nisu izvučeni lovni kanali, da se nije moglo odbraniti, što znači da će u narednom periodu, kada dođe opet do velikih temperatura i čak leta "repine pipe", doći do šteta na svim onim parcelama koje se nalaze uz stara repišta - upozorio je Rajić, dodajući da to "proizvođači moraju znati i biti obazrivi da zaštite takve parcele".

Rajić je napomenuo da je Institutovo seme šećerne repe, gde god je zasejano u Bačkoj, Banatu i Sremu, svuda izvanredno niklo i "ponovo dokazalo da se sa kvalitetom ne stidi ni najboljeg uvezenog evropskog semena koja dolaze u velikim količinama u našu državu".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.