Šest kompanija zainteresovano za Jumbes banku

Izvor: Radio 021, 25.Okt.2018, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest kompanija zainteresovano za Jumbes banku

Šest kompanija, tri domaće i tri strane, zainteresovano je za kupovinu državnog udela u Jumbes banci, saznaje "Blic" u Vladi Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je nedavno da će država svoj udeo u Jubmes banci od 20,2 odsto prodati do kraja godine.

Kako navodi list, prodaja ove banke u kojoj je država najveći pojedinačni vlasnik gotovo da je izvesna. Jedan od razloga je što su u konkurenciji šest zainteresovanih kompanija ozbiljni igrači koji imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dobra iskustva u bankarskom sektoru, a drugi činjenica da država ima veliku mogućnost izbora.

"U roku predviđenom javnim pozivom pristiglo je šest pisama o zainteresovanosti za kupovinu državnih akcija u Jubmes banci, među kojima su tri domaće i tri strane kompanije. Konkurencija je dobra, a Vlada odlučna da u naredna dva meseca proda svoj udeo i tako započne izlazak iz vlasničke strukture nekoliko banaka", izjavio je za "Blic" neimenovani izvor.

Pored države, kao najznačajnijeg akcionara, drugi najveći akcionar u Jubmes banci je Beobanka u stečaju sa udelom od 6,6 odsto, dok je na trećem mestu SFRJ sa 5,33 odsto akcija koje nisu podeljene nakon raspada Jugoslavije.

Banka je prošle godine ostvarila dobit od 62,5 miliona dinara, radi sa stanovništvom, ali je strateško usmerenje banke na poslovanje sa pravnim licima. Od 2013. do 2015. godine, banka je imala ozbiljan nivo problematičnih nenaplativih kredita od čak 47 odsto. Polovinom prošle godine, ovaj nivo je sveden na 11,25 odsto, navodi "Blic".

List navodi da je malo poznato da je predsednik Upravnog odbora Jubmes banke Zoran Lilić, bivši predsednik SRJ.

Autor: Tanjug, Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

SAZNAJEMO Za kupovinu državnog udela u Jubmes banci zainteresovano ŠEST KUPACA

Izvor: Blic, 26.Okt.2018, 06:38

Za kupovinu državnog udela u Jubmes banci zainteresovano je šest kompanija, tri domaće i tri strane, saznaje "Blic" u Vladi Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.