Servisne informacije za 18. decembar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2010, 04:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Servisne informacije za 18. decembar

NOVI SAD -

U Novom Sadu nema isključenja struje za predstojeći vikend.

Neće biti isključenja vode.

U Vrbasu danas neće biti struje od 8 do 11 u zgradi SO Vrbas.

Obzirom da je temperatura vazduha već nekoliko dana ispod nule sa tendencijom daljeg pada postoji pretnja smrzavanja vode u cevima i pucanja instalacija što može izazvati nepotrebnu štetu. Zbog toga iz javnog preduzeća "Vodokanal" iz Bečeja savetuju stanovnicima da u toku zime zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoje vodomere i vodovodne instalacije koje se nalaze van objekta ili u prostorijama koje se ne greju.

U subotu i nedelju biće izmena u rasporedu građanskih smena na zatvorenom bazenu na Spensu. U subotu, građanima su na raspolaganju sledeće smene: 12-14, 15-17, 18-20, a u nedelju: 12-14, 15-17.

Gradska uprava za finansije organizuje javnu raspravu o nacrtu odluke o izmenama i dopunama odluke o lokalnim komunalnim taksama u cilju prikupljanja mišljenja i sugestija građana i njihovih udruženja, zainteresovanih pravnih lica i stručne javnosti. Javna rasprava traje do 23. decembra, a nacrt odluke objavljen na sajtu Grada Novog Sada www.novisad.rs primedbe i sugestije mogu se dostaviti gradskoj upravi za finansije, Žarka Zrenjanina 2 ili na e-mail adresu finans@uprava.novisad.rs.

Konkurs za dodelu Februarske nagrade je u toku, a predlozi se mogu dostaviti komisiji za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu skupštine Novog Sada do 31. decembra.

Do 24. decembra održava se filmski festival "Euro-in film". To je promotorni i promotivni festival evropske filmske kulture i umetnosti i svetskog profesionalnog nezavisnog filma koji promoviše aktuelnosti u evropskom i profesionalnom nezavisnom filmu. Selekciju, organizaciju i realizaciju festivala vrši filmski program Kultrunog centra Novog Sada u saradnji sa dokazanim akterima i prijateljima evropskog i nezavisnog filma.

U studiju "M" u toku je festival "Filmski front". Večeras sa početkom 19.30 na programu je Martovska osmica: najbolji filmovi festivala "Super8mm" u Segedinu.

Na sceni "Pera Dobrinović" Srpskog Narodnog pozorišta, večeras u 19.30 na programu je drama "Ujež".

Posle uspešnog koncerta pod nazivom "Muzički mirisi Mediterana - Koncert klapa i mandolina", održanog u decembru 2009. godine, ljubitelje klapske muzike očekuje ponovni susret s najboljim ansamblima s ovog područja. Koncert se održava danas u Sinagogi od 20 sati.

Međunarodni video festival "Videomedeja" se fokusira na umetničke projekte koji kombinuju sliku i zvuk, naprednu komunikaciju, objekte, od video radova, dokumentarnih i kratkih filmskih formi, digitalnih animacija, medijskih instalacija, intervencija u prostoru, interaktivnih i robotizovanih objekata. Festival traje do nedelje u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Junaci predstave "Velika novogodišnja avantura", Irvas Ralf i Oskar Zimski Zec, pripremili su novogodišnji program danas u "Veseloj kornjači" u 17 sati.

Nakon brojnih ovogodišnjih gostovanja širom sveta na uglednim muzičkim festivalima, naš istaknuti violinista Jovan Kolundžija, priprema svoj novi autorski projekat. U duhu tradicionalnih decembarskih druženja sa domaćom publikom, Kolundžija će koncertima u čast velikom bramsu, zaokružiti ideju predstavljanja celokupnih opusa sonata velikih autora. Koncert će se održati u ponedeljak u 20 sati u Sinagogi.

SUBOTICA - U Subotici nema isključenja struje za predstojeći vikend.

U Subotici nema planiranih isključenja vode.

Turistička organizacija Subotice raspisuje konkurs za izbor suvenira grada Subotice. Predloge je potrebno poslati do 21. januara, a više informacija se može dobiti na telefon 024/ 670 350.

Oko 700 pasa moglo bi se 21. decembra naći na subotičkim ulicama ukoliko grad i društvo za zaštitu životinja "Prijatelj" ne pronađu rešenje. Društvo se nalazi u velikim finansijskim problemima i nije u mogućnosti da brine o ničijim ljubimcima.

U Subotici je u planu da se napravi katastar zelenila, kao i zagađivača. Pored toga, planirano je da se sledeće godine za pošumljavanje obezbedi dodatno zemljište, površine između 120 i 150 hektara.

Iz štampe je izašao decembarski broj časopisa za srednjoškolce "5+", posvećen nastupajućim praznicima. Novine izlaze drugu godinu, a uređuju ih učenici subotičkih srednjih škola. Svaki broj deli se besplatno srednjoškolcima, a uz decembarski učenici će dobiti i poklončiće.

Naredne godine počeće rekonstrukcija Ženskog štranda na Paliću, nastaviće se izgradnja kanalizacione mreže, zatim rekonstruisati obaloutvrde jezera i drugo. Za iduću godinu se planira realizacija samo prve faze koja pored izgrade generalnog projekta obuhvata i radove na obaloutvdi u okolini buduće banje Palić i velikog parka. Ukupna planirana sredstava za iduću godinu su 74 miliona dinara, a ostalih 60 miliona je u planu narednih godina.

Slovenačka firma "Terme olimia" trebalo bi da uloži preko 20 miliona evra u izgradnju banje Palić. Na više od 30 hektara gde se nalazi meteorološke stanice do sredine 2012.godine trebalo bi da bude izgrađen objekat sa četiri zvezdice sa 150 soba, 300 ležajeva, wellneš, aqua i spa sadržajima i nekoliko manjih bazena, od kojih će neki biti termalni. Voda u banji je lekovita i trebalo bi da leči reumatična i nervna oboljenja.

U art bioskopu "Lifka" u Subotici danas je na programu domaći film "Šišanje". Projekcije su u 20 i 22 sata, a ulaz je 150 dinara. Dok je u nedelju u 18 sati američki fim "Društvena mreža".

Danas u 20 sati u bioskopu Eurosinema (amfiteatar otvorenog univerziteta) na programu je film "Demoni", a u nedelju u isto vreme film "Odiseja u svemiru".

Praznična igraonica Gradskog muzeja Subotica održaće se danas u 10 časova u prostorijama muzeja, u okviru izložbe Lica vremena - portreti umetničke zbirke gradskog muzeja. Igraonicu vodi: Agneš Hever. Očekuju se deca školskog uzrasta. Ulaz je slobodan, a deca treba da ponesu bojice, makaze i lepak.

Foto klub u osnivanju "Photo-walkers" iz Subotice organizuje izložbu fotografija pod nazivom "Photo-walkers". Izložba ima za cilj da upozna javnost sa ovom granom umetnosti, kao prvi korak ka osnivanju pomenutog foto kluba. Izložba će se održati od 20. do 22. decembra sa početkom u 18 sati u holu otvorenog univerziteta.

SOMBOR - U Somboru nema planiranih isključenja struje.

U Somboru nema planiranih isključenja vode.

Do 19. decembra u Gradskom muzeju u Somboru biće otvorena izložba "Laza Kostić u Somboru" povodom obeležavanja stogodišnjice smrti tog pesnika.

Umetnički savet Kulturnog centra "Laza Kostić" odabrao je program koji će somborci gledati u toj galeriji. Izložbena sezona 2011. godine počeće postavkom mladih somborskih umetnika Adrijane Mračine i Aleksandra Matijevića, a zatim sledi projekat "Divlji anđeli" Gordane Zlatanović iz Srpskog Miletića. Naredne godine somborci će videti i izložbu Salvadora Dalija.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je više od četiri miliona dinara bespovratnih sredstava ostvarenih po osnovu učešća na konkrusima koje je raspisao taj sekretarijat. Za opremanje poljočuvarske službe dodeljeno je preko tri miliona dinara, a za iste namene iz budžeta grada sombora izdvojeno je više od dva miliona dinara.

Lokalna poreska administracija grada Sombora obaveštava dužnike da će uplatom polovine duga za javne prihode biti oslobođeni prispelih obaveza po kamatama. Pravo na otpis kamate ostvaruje se uplatom najmanje 50 odsto dela glavnog duga sa početka 2010. godine, bez podnošenja posebnog zahteva. Srazmerno uplati glavnog duga, umanjeno za 10 odsto, otpisuje se kamata sa početka godine. pravo na otpis kamate moguće je ostvariti do poslednjeg dana 2010. godine. Sve dodatne informacije možete dobiti lično u odeljenju lokalne poreske administracije ili putem telefona: 468-158, 468-149 i 468-198.

26. decembra u Narodnom pozorištu u Somboru biće održan Novogodišnji koncert zemunskog kamernog orkestra sa solistom Mihajlom Zurkovićem na klaviru. Koncert počinje u 20 sati.

Ambasada savezne republike Nemačke u Srbiji prirediće Božićni koncert za sve članove i prijatelje udruženja nemaca u Srbiji. Na koncertu će biti izvedene nemačke i božićne pesme drugih nacija, a nakon toga će biti priređena degustacija nemačkih tradicionalnih božićnih specijaliteta. Priredba počinje u 19:30 u velikoj sali županije. Organizator je ambasada nemačke, uz podršku grada Sombora i humanitarnog udruženja nemaca "Gerhard" iz Sombora.

U organizaciji foto kino video kluba "Rada Krstić", u periodu od 20. do 25. decembra, biće održana 52. klupska izložba fotografija. Za ovu izložbu stigla je 161 fofografija od 50 autora. Primljeno je 117 fotografija od 50 autora. Selektor izložbe Miroslav Predojević predsednik umetničkog saveta Foto saveza Srbije. Izložba će biti otvorena u ponedeljak 20. decembra u 18 časova u Gradskom muzeju. Kao i ranijih godina, izložbu će početkom 2011. biti postavljena u Apatinu, Novom Sadu i Beočinu.

ZRENJANIN - U Zrenjaninu nema isključenja struje za predstojeći vikend.

U Zrenjaninu nema planiranih isključenja vode.

Lovišta u Banatu ugrožena su prekomernim razmnožavanjem šakala, te je raspisana novčana nagrada svim lovcima koji pomognu odstrel ovih predatora. Na udaru šakala, prema svedočenju lovaca, našla su se lovišta, ali i seoska domaćinstva jer šakal uspešno napada i smanjuje prirast srndaća, ali i kokošaka i pilića. Najugroženija su lovišta pored Tamiša i Tise, a šakali istrebljuju plemenitu divljač poput zeca i fazana. Jedini prirodni neprijatelj šakala je vuk, koga nema u Vojvodini. Inače, lov na šakala je težak i skup, potrebno je dosta strpljenja i municije.

Narodni muzej u Zrenjaninu dobiće posebno odeljenje posvećeno istoriji zemljoradnje. Zahvaljujući privatnoj zbirci sačuvanih izuzetnih primeraka poljoprivrede mehanizacije grad na Begeju i njegovi gosti moći će da uživaju u eksponatima koji su služili našim precima. Među eksponatima je parna mašina za pogon poljoprivredne mehanizacije iz 1860. u ispravnom stanju, čiju vrednost engleski muzeolozi procenjuju na 20.000 funti. Tu je i veliki ručni krupač iz 1876, vejalica iz 1903, mlin sa valjcima iz 1910. i niz drugih vrednih predmeta kojima su se služili banatski paori u davnoj prošlosti.

U "Gradskoj toplani" u Zrenjaninu puštena je u rad nova kotlarnica, kapaciteta 70 megavata u čiju instalaciju je investirano četiri miliona evra. Tom investicijom grad je obezbedio sigurno i efikasno snabdevanje građana toplotnom energijom na duži period.

Matematička radionica - "Matemationica" - biće održana u Kulturnom centru Zrenjanina u ponedeljak, 20. decembra, od 10 sati. Radionicu vodi Tanja Sekulić. Polaznici će moći da nauče i nešto novo, urade domaće zadatke, pripreme se za maturu, pa i zabave uz matematiku. "Matemationica" je za polaznike besplatna.

Ovogodišnji salon "30x30" biće otvoren 20. decembra u 19 sati u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu, a izložbena postavka obuhvata radove 118 likovnih stvaralaca iz zemlje i inostranstva. Na konkurs, koji su po peti put organizovali Savremena galerija, Kulturni centar Zrenjanina i autor projekta, akademski slikar mr Milutin Mićić pristigli su radovi više od 200 autora.

Koncert baletske škole biće održan u ponedeljak, 20. decembra, od 19 sati u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Knjiga Draška Aćimovića "Džungla na estradi Ii" biće predstavljena danas u 19 sati u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Na promociji će, pored autora, govoriti i izdavač Ivan Danikov.

Završni koncert Kud "Gik banat" biće održan danas od 18 sati u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Koncert bendova "Szc", "Sove", "Mamluzi", "Strip", "Escape", "Shagli" i "Gipsy mafija" biće održan danas u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Početak je u 21 sat, a ulaznica je 50 dinara.

VRAŠAC - Danas u Laudanovacu, od 8.30 do 13 sati struje neće biti u celom naselju.

U ponedeljak u Uljmi od 9 do 12 sati električne energije neće imati ulice Dejana Mirkova, Sonje Marinković,Moše Pijade i deo 1. maja, a od 12.30 do 14.30 ulice Srdana Petrova od 2. oktobra do Partizanske, Žarka Zrenjanina od Ljube Vrenčeva do broja 153, Ljube Vrenčeva i deo Vršačke.

U Kupiniku od 8.30 do 15.30 struje neće imati Kosovska cela ulica, i deo ulice Moše Pijade od Kosovska do Drvarske.

U Vršcu od 11 do 13 sati električne energije neće imati Prizrenska od Stevana Nemanje do Panonske i Stevana Nemanje od Šumske uprave do Kajmakčalanske.

U Vršcu nema planiranih isključenja vode.

Opštinsko veće opštine Vršac raspisuje Konkurs za sufinansiranje programa/projekata u oblasti kulture u ukupnom iznosu do milion dinara. Maksimalan iznos je 110 hiljada dinara po jednom projektu/programu, koji doprinose razvoju i unapređenju u oblasti kulture u toj opštini.

U biskopskoj sali Kulturnog centra Vršca u 12 časova biće danas održana predstava za decu "Novogodišnja potraga", nastala po tekstu Bojane Ivanov-Đorđević. Predstava je za decu predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Vršcu danas je na programu "Novogodišnji koncert" Kud "Lata Nančić". Program počinje u 18 sati.

U ponedeljak, 20. decembra u 10.30 u školi "Jelena Varjaški" u Vršcu, biće održana novogodišnja predstava za decu "Čekanje deda mraza uz crtane junake".

Na maloj sceni Narodnog pozorišta, u ponedeljak, 20. decembra, na programu je predstava "Mesec u plamenu". Predstava počinje u 20 sati.

KIKINDA - U Kikindi nema planiranih isključenja struje.

U Kikindi nema planiranih isključenja vode.

Danas u narodnom muzeju u Kikindi, sa početkom u 19 sati, biće održan novogodišnji koncert "Poklon gradu".

Na snazi je novi red vožnje, po kom se u lokalni putnički saobraćaj uvodi novi voz iz Kikinde za Dunav stanicu u Beogradu, kao i sa Dunav stanice u Beogradu za Zrenjanin, uz mogućnost presedanja u drugi voz za Kikindu.

Na 121. sednici Opštinskog veća prihvaćena je molba udruženja poljoprivrednih proizvođača "Banatska lenija" da lokalna samouprava odredi prostor, odnosno pribavi lokacionu dozvolu za postavljanje mini hladnjače kontejnerskog tipa, površine 60 kvadratnih metara.

Vode u kanalima su izuzetno visoke, pogotovo za ovaj period godine. Zlatica je dostigla kotu vanredne odbrane od poplava. Pumpe rade, ali je nivo u kanalima i dalje visok. Svi meštani bi trebalo da urede svoje kanale ispred kuća i da redovno održavaju propuste. Mesna zajednica besplatno obezbeđuje betonska grla svima koji imaju uređen ulični kanal.

U toku je rekonstrukcija Svetosavske ulice, od Partizanske prema centru, odnosno do raskrsnice sa ulicama Đoke Radaka i Vuka Karadžića. Dužina rekonstruisane saobraćajnice biće 1.500 metara, a umesto dosadašnjih osam, biće široka 10,6 metara. Rok za završetak je 30 radnih dana, međutim ukoliko vremenske prilike budu loše, posao će biti okončan najkasnije početkom proleća. Duž saobraćajnice, na kraju prema Partizanskoj, biće izgrađena i parking mesta, koja ne bi trebalo da se naplaćuju.

Kulturni centar Kikinde i ove godine potpisao je ugovor sa Unicefom o prodaji novogodišnjih čestitki, poklona, dečjih igračaka i poslovne galanterije u Kikindi u ime te organizacije celokupan prihod namenjen je unapređenju života dece u Srbiji. Artikli se prodaju u kancelariji broj 1 Kulturnog centra Kikinda, radnim danima od 8 do 15 sati, a detaljnija obaveštenja mogu se dobiti pozivom na brojeve: 0230/ 22-544 i 0230/ 26-240.

U Kulturnom centru u Kikindi danas će biti organizovana novogodišnja dečja pijaca. Program počinje u 10 sati.

Danas će u Narodnom muzeju u Kikindi biti održan novogodišnji koncert "Poklon gradu" u organizaciji Kulturnog centra. Koncert počinje u 19 sati.

U ponedeljak, 20. decembra, u Kulturnom centru u Kikindi u 12 sati biće održane "Novogodišnje dečije igre".

PANČEVO - U Pančevu nema isključenja struje za predstojeći vikend.

Finalno veče festivala amaterskog filma u pančevu, "In treš" održaće se danas u 20 sati u Studentskom domu. Za sve dodatne informacije zainteresovani mogu pisati na: a86plus@gmail.com.

Do 29. decembra svi zainteresovani mogu pogledati domaći film "Montevideo, Bog te video", u bioskopu Kulturnog centra Pančeva.

Grad Pančevo počeo je izradu strategije pristupačnosti javnih objekata osobama sa otežanim kretanjem. Projekat se radi u saradnji sa novosadskim centrom "Živeti uspravno" i Vladom Vojvodine. Planirano je da se završi do marta sledeće godine i da tokom 2011. počne da se primenjuje.

23. decembra u 18 sati u dvorani Kulturnog centra u Pančevu održaće se koncert prvog pančevačkog rumunskog orkestra "Božićni koncert".

U utorak, 21. dembra u Galeriji Savremene umetnosti u Pančevu u 19 sati otvara se izložba "Projekat - nove tehnologije 2010".

U Kulturnom centru Pančeva u toku je izložba printova pod nazivom "Kultura je u centru".

Mali dramski studio u Pančevu vodi dramski umetnik Bojan Žirović i otvoren je za decu uzrasta od 8 do 14 godina. Svake subote od 13 časova u izabinskom prostoru Kulturnog centra.

SREMSKA MITROVICA - U Sremskoj Mitrovici nema isključenja struje za predstojeći vikend.

U Sremskoj Mitrovici nema planiranih isključenja vode.

U toku je podela kupona za novogodišnje paketiće, koje svake godine obezbeđuju opština i Mesna zajednica "Šid". Kuponi se mogu preuzeti do 24. decembra u prostorijama mesne zajednice , u Karađorđevoj 85, od 8 do 15 časova. Paketići su namenjeni deci koja nisu obuhvaćena predškolskim i školskim obrazovanjem.

Sremskomitrovačkim mesnim zajednicama odobrena su sredstva za šljunčenje i odvodnjavanje kanalske mreže. Devet miliona dinara namenjeno je za šljunčenje sledećih seoskih mesnih zajednica: Manđelos, Šašinci, Laćarak, Martinci, Ležimir, Čalma i Bešenovo, dok će za odvodnjavanje kanalske mreže biti izdvojeno šest ipo miliona dinara i to za mesne zajednice Laćarak, Noćaj, Bosut, Bešenovo i Jarak. U te svrhe grad će obezbediti oko 15 miliona dinara čime će se pomenuti atarski putevi i kanalska mreža obnoviti.

Danas na velikoj sceni Pozorišta "Dobrica Milutinović" od 12 sati je predstava za decu.

Danas je na velikoj sceni Pozorišta "Dobrica Milutinović" u Sremskoj Mitrovici "Kolomejka", koncert udruženja za negovanje ukrajinske kulture.

U utorak 21. decembara u 20 sati na velikoj sceni pozorišta "Dobrica Milutinović" u Sremskoj Mitrovici na programu je novogodišnji koncert učenika i profesora muzičke škole "Petar Krančević".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.