Serenčeš: 70 odsto medija u Vojvodini pred stečajem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2010, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serenčeš: 70 odsto medija u Vojvodini pred stečajem

BEČEJ -

Ekspertkinja za medije Žužana Serenčeš izjavila je danas da je 70 odsto medija u Vojvodini pred stečajem i ocenila da su medijske reforme u Srbiji "zapale u opasni glib".

"Vlada potpuni haos i konfuzija zbog zaustavljene privatizacije pa mediji funkcionišu u potpuno neravnopravnim uslovima", kazala je Serenčeš na okruglom stolu u Bečeju.

Prema njenim rečima, plate zaposlenih u medijima često kasne ili su na nivou minimalca.

"U jednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novosadskoj redakciji vlasnik je organizovao tombolu, a glavna nagrada je bila da onaj ko izvuče pobednički tiket dobija zaostale zarade", navela je Serenčeš.

Medijski ekspert Siniša Isakov rekao je da je piraterija glavni problem za elektronske medije i naveo da danas u Srbiji ima više nelegalnih nego legalnih radio stanica.

"Država nema efikasne metode za borbu protiv pirata, što navodi na sumnju da je reč o svesno stimulisanom haosu", kazao je Isakov.

Prema njegovim rečima, treba sankcionisati sve firme koje se oglašavaju na piratskim medijima. Dodao je da u Srbiji još nije regulisano ni poslovanje kablovsko-distributivnih sistema, iako je to oblast koja se može veoma lako regulisati.

Vlasnik lokalnog nedeljnika "Bečejski mozaik" Vladan Filipčev rekao je da čelnici opština umesto da izvršavaju svoje obaveze i finansiraju lokalno informisanje, budžetski novac koriste za pokušaje ucenjivanja i disciplinovanja medija.

"Oni kažu:'Ja te plaćam', a u stvari reč je o novcu građana opštine koji je namenjen finansiranju informisanja. Nisam primetio da je bilo ko od tih moćnika izvadio svoj novčanik", kazao je Filipčev.

Dodao je da čelnici opštine Bečej nisu prihvatili predlog lokalnih medija da finansiranje informisanja iz lokalnog budžeta bude određivano na konkursu, već su odlučili da svim medijima u opštini iz budžeta mesečno daju po 25.000 dinara.

Na okruglom stolu predstavljena je knjiga analiza medijske situacije "Vojvođanski mediji-Politički kompromis ili profesionalno izveštavanje", koju je izdalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fonda za otvoreno društvo i Pokrajinskog sekretarijata za informacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.