Seoske kuće za izbeglice u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2010, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seoske kuće za izbeglice u Vojvodini

NOVI SAD - U nastavku pružanja pomoći izbeglim, prognanim ili raseljenim osobama u Vojvodini, biće otkupljeno još 35 seoskih kuća s okućnicama, koje biti ustupljene izbegličkim porodicama s područja Novog Sada i još pet vojvođanskih gradova, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Na osnovu odluke Vlade Vojvodine, stvaraju se i uslovi za zatvaranje preostala dva kolektivna centra za smeštaj izbeglih i raseljenih u pokrajini, istaknuto je na prvoj ovogodišnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sednici pokrajinskog Saveta za izbegla, prognana i raseljena lica.

Za stambeno zbrinjavanje sadašnjih stanara kolektivnih centara u Kovinu i Pančevu ove godine je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno ukupno 88 miliona dinara, a posredstvom Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima biće nastavljene i druge mere.

Pokrenut je postupak javne nabavke poljoprivredne mehanizacije namenjene povratničkim poljoprivrednim zadrugama u Hrvatskoj i BiH, a idućeg meseca će, sopstvenim finansijskim sredstvima Fonda, biti otkupljeno još pet seoskih kuća u pokrajini.

Ponovo je aktiviran program besplatnog autobuskog prevoza u Hrvatsku, biće nastavljeno pružanje pomoći najboljim učenicima iz izbegličkih porodica, kao druge aktivnosti radi poboljšanja stambenog, materijalnog i pravnog položaja izbeglih.

Savet je konstatovao da više opština u Vojvodine nije donelo Lokalni akcioni plan za zbrinjavanje izbeglih i raseljenih, što znatno otežava rešavanje izbegličkih pitanja u tim mestima.

Zato je zatraženo da lokalne vlasti odmah počnu izradu tog dokumenta, bez kojeg se praktično ne može konkurisati za namenska finansijska sredstva koja izdvajaju Komesarijat za izbeglice, UNHCR i međunarodni donatori.

U izveštaju Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim istaknuto je da su u Vojvodini prošle godine kupljene kuće sa okućnicama za 29 porodica, koje imaju ukupno 524 člana.

Isporučeno je 35 paketa građevinskog materijala vrednog po 5.000 evra i još 65 paketa materijala za adaptaciju i poboljšanje uslova stanovanja u vrednosti od 1.500 evra.

Isplaćena je i jednokratna novčana pomoć za 117 srednjoškolaca i dostavljeno 20 paketa s kućnim aparatima, ručnim alatom i poljoprivrednom mehanizacijom za povratnike u Hrvatsku, BiH, i na Kosovo i Metohiju.

U nastavku te aktivnosti, ove godine je pomoć dobilo 20 povratničkih porodica, a njih 19 koje ostaju u pokrajini građevinski materijal.

Savet je, od vršioca dužnosti direktora Fonda Radomira Kukobata, zatražio da s rukovodstvom Radio-televizije Vojvodine dogovori pripremu i emitovanje posebnog informativnog programa namenjenog izbeglicama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.