Seminar o holokaustu deo edukacije u Srbiji

Izvor: Politika, Tanjug, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seminar o holokaustu deo edukacije u Srbiji

Efraim Zurof izjavio je juče za „Politiku” da će prihvatiti Povelju počasnog građanina Novog Sada, ali da će se zaplet oko spomenika Jaši Tomiću rešiti „na pametan i razborit način”. On je izrazio zadovoljstvo što će se veliki seminar o holokaustu održati upravo u Novom Sadu.

Da li je prihvatanjem Povelje počasnog građanina stavljena tačka na Vaš zahtev za izmeštanje spomenika?

Prvo, ja nikada nikome nisam postavio nikakav ultimatum. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kad se ovaj problem prvi put javio, rekao sam da želim da razmislim. U međuvremenu sam bio u kontaktu sa Skupštinom Novog Sada, i razgovarali smo o više alternativa. U ovom trenutku mogu da kažem samo to da je deo razrešenja ovog problema i seminar u Novom Sadu, koji će označiti početak jednog edukativnog procesa u Srbiji kome ja želim da dam doprinos.Znači, ne smeta vam činjenica da je spomenik još na starom mestu?

Naravno da me ne raduje što je spomenik još tamo. Ali, postoje rešenja za to, i nadam se da ćemo se s tim problemom izboriti na plodotvoran i pametan način. Ovo je prvi seminar takve vrste na Balkanu. Kakva su vaša očekivanja od tog skupa?

Veoma sam srećan što će prva stvar, koju ću uraditi kao počasni građanin Novog Sada, biti pomaganje pri organizaciji i koordinisanju ovog seminara. Mislim da je to izuzetno važan korak u edukaciji o holokaustu i njegovom proučavanju u Srbiji. Ovo je, zapravo, samo početak jednog dugog procesa. Seminar će, nadam se, bitno uticati i na nastavnike, i pomoći im pri predavanjima o holokaustu. Pomen žrtvama zverstava koja su se dogodila 1942. godine, koji će se održati u četvrtak, održava se svake godine, ali smo ove godine želeli da bude deo seminara. Takva komemoracija je bitan deo edukacije o holokaustu, naročito u mestu gde je on počinjen, kao što je Novi Sad.

T. Bojković

[objavljeno: 17/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.