Saveti kako da se rešite stresa

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2016, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saveti kako da se rešite stresa

Odrasle osobe se osećaju stresno u proseku dva sata i 11 minuta dnevno, bez obzira na to da li su uzrok posao, finansijske brige ili kašnjenje na večeru.

Kada je osoba pod stresom, organizam pojačano pumpa krv u mozak, srce, pluća i mišiće - reakcija koja se dešava kada smo u opasnosti, odnosno u stanju "bori se ili beži".

Disanje se ubrzava i troši prebrzo zalihe kiseonika iz mišića i povećava se znojenje kako bi se sprečilo pregrevanje tela. Nivo šećera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u krvi raste dramatično kako bi glukoza nahranila mozak i mišiće, a krvni sudovi se skupljaju.

Znaci da ste pod stresom:

Srce vam preskačeNiste koncentrisaniNe možete mirno da sediteIzbegavate seksImate mučninuImate probleme sa snomGubite glasReagujete prenagloOsećate da se svet smanjujeNe možete da izlečite prehladuSaveti:

Recitujte pesmu u glavi - ova tehnika oslobađa od stresaKoristite slušalice za redukciju buke - bučne sredine mogu da budu previše stresne za organizamRaspodelite obaveze - podelite svoje zadatke s drugima i smanjite na taj način svoj teretKuvajte - usmerite pažnju na nešto što odmara umOšišajte se - razgovor sa frizerom će vas opustitiUtišajte kritičara u sebi - svako od nas ima glas u sebi koji nas kritikujeOdvojite vreme za sebe - bez obzira na obaveze, posvetite sebi nekoliko minuta dnevnoIzbegavajte spavaću sobu - iako ćete zbog stresa poželeti da se zatvorite u sobu i spavate, izađite i družite se s ljudimaPijte vodu - dehidratacija utiče na mentalno i fizičko funkcionisanje i dovodi do stresaDišite - udahnite duboko i umirite svoje disanje Kada udišete, trudite se da vam stomak pomera više od grudi. Studiju u kojoj je učestvovalo 2.000 odraslih Britanaca sprovela je agencija OnePoll, piše Daily Mail.

Autor: Daily Mail/ B92

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.