Savet Evrope opomenuo Hrvatsku: Zaustavite policijsko nasilje nad migrantima

Izvor: Radio 021, 05.Okt.2018, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope opomenuo Hrvatsku: Zaustavite policijsko nasilje nad migrantima

Savet Evrope zatražio je od Hrvatske da zaustavi kolektivno proterivanje i policijsko nasilje nad migrantima, piše Index.hr.

Domaće i strane nevladine organizacije već mesecima, kako piše taj portal, optužuju hrvatsku vladu za nehuman odnos snaga bezbednosti prema migrantima s Bliskog istoka koji preko Hrvatske pokušavaju da stignu do bogatijih zemalja zapadne Evrope. Zagreb te optužbe odbacuje, tvrdeći da ima jednu od najobučenijih evropskih policija koja profesionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << čuva granice EU.

Međutim, poverenica za ljudska prava SE Dunja Mijatović više veruje domaćim aktivistima i UNHCR-u, ocjenjujući informacije nevladinog sektora "doslednim i utemeljenim".

"Pozivam hrvatske vlasti da otvore hitne, dosledne i nezavisne istrage svih zabeleženih slučajeva kolektivnog proterivanja i navoda o nasilju nad migrantima, kao i ostalih krivičnih dela poput krađe, kao i da preduzmu sve nužne mere kako bi se takvo ponašanje zaustavilo i sprečilo", napisala je Mijatović u pismu premijeru Andreju Plenkoviću.

Prema UHNCR-u, Hrvatska je od početka 2018. kolektivno proterala 2.500 migranata. Njih 1.500 prijavilo je da im nije bilo omogućeno da zatraže azil, a 700 se požalilo na premlaćivanje i na krađu novca i mobilnih telefona.

Autor: index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.